В Україні стрімко дорожчають популярні фрукти. Були надії, що ціни впадуть разом із попитом після новорічних свят, але цього не сталося.

Глава української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник виділяє низку причин, через які цінам не видно межі – логістичні маршрути ускладнилися, а курс гривні послабшав.

Фрукти, супермаркет. Фото: Youtube
Фрукти, супермаркет. Фото: Youtube

"Перше - це імпорт, прив'язаний до курсу валют, гривня знецінилася порівняно з січнем минулого року. Друге - сухопутна логістика зросла на 200-250%", - розповів експерт.

Банани лідирують у списку фруктів, що подорожчали. Ціни зросли на всі позиції, окрім яблук. Вантаж доставляється в Україну великим шляхом суходолом. Відтак банани спочатку подорожують до портів Нідерландів, а вже звідти їдуть до нас. До війни ці фрукти йшли одразу до портів Одеси.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Українців радують ціни лише на яблука – вони залишаються стабільними чи знижуються. Експерт пояснює це тим, що на ринку переважає вітчизняна продукція.

"Україна по яблуках останні 3-4 роки має надвиробництво. Для того, щоб його хоч якось пом'якшити, українські виробники, особливо ті, які мають "правильні" сорти, що підходять для експорту, сортувальні лінії, камери зберігання в регульованому газовому середовищі, які до року дозволяють зберігати - активно останні 5-7 років нарощували канали продажів на експорт", - пояснив Баштанник.

Яблука. Фото: скриншот Youtube
Яблука. Фото: скриншот Youtube

Нагадаємо, масло є, а каша буде: падають ціни на популярні продукти, можна робити запаси

Раніше ми писали, незважаючи на високий урожай: картопля продовжує зростати в ціні, пюрешкою ​​не наїжся