Наприкінці 2022 року інфляція сповільнилася і загалом виявилася набагато нижчою за прогнози експертів, але українці не повинні розслаблятися. Споживчі ціни зростатимуть.

Зростання цін у листопаді-грудні минулого року сповільнилося на рівні попереднього місяця - 0,7%, на подив багатьох. Цей факт вплинув на підрахунок річної інфляції, вона становила 26,6%.

Українці, фото: Informator
Українці, фото: Informator

Директор аналітичного департаменту інвесткомпанії Eavex Capita Дмитро Чурін виданню "Фокус" заявив, що про стабілізацію поки що зарано говорити, оскільки на інфляцію безпосередньо впливають події на фронті. Проте, якщо вірити оптимістичному сценарію, інфляція в Україні 2023 року становитиме близько 20%.

За прогнозом, цього року найбільше зростуть ціни на м'ясо та фрукти – ці продукти відрізняються високими темпами у подорожчанні порівняно з іншими. Примітно, що 2022 року фрукти вже злетіли в ціні на 73,8%, а м'ясо - на 24,6%.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Супермаркет, м'ясо, фото: Знай.ua
Супермаркет, м'ясо, фото: Знай.ua

А ось в інвестиційній групі ICU вважають, що уряд, швидше за все, не підвищуватиме тарифи на комунальні послуги для населення через те, що реальні доходи домогосподарств скоротилися.

"Тому ми прогнозуємо зниження інфляції до 24% наприкінці 2023 року. А за сприятливих обставин інфляція може виявитися навіть меншою за 20%", - зазначає голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Нагадаємо, чи загрожує Україні дефіцит і зростання цін на пальне: експерти дали прогноз на 2023 рік

Раніше ми писали про те, що дешевше самому завести свиню: ціни на сало вийшли на нові рекорди і наближаються до 300 грн