Депутати зареєстрували документ, яким хочуть внести зміни у трудове законодавство. Скорочення тривалості змін та збільшення відпустки пропонують для деяких видів робіт.

Йдеться про те, що у Кодекс законів про працю, КЗпП, внесуть такі доповнення такими визначеннями "нічний час" та "нічний працівник". Це необхідно, щоб наблизити законодавство до директиви №2003/88/ЄС щодо окремих аспектів організації робочого часу. Законопроєкт зареєстрований на сайті Верховної Ради під номером 8309.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Законопроєкт визначає ці два поняття таким чином:

  • нічний час — це період часу тривалістю з двадцять другої години вечора до сьомої години ранку;
  • нічними працівниками вважаються працівники, які працюють у нічний час не менше ніж три години щоденного робочого часу та не менше третьої частини річної норми робочого часу.

Нічний час триває з 22 години вечора до 7 години ранку. Нічний працівник – це той, хто працює у нічний час не менше трьох годин щоденного робочого часу та не менше третини річної норми робочого часу, визначається у тексті.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Робочий час нічних працівників не має перевищувати 7 годин на добу. Якщо працівник працює вночі три або більше годин, то встановлена тривалість зміни скорочується на одну годину.

Також законодавчо закріплюються гарантії праці нічних працівників щодо проходження медичних оглядів, а також переведення на денну форму роботи, у разі наявності медичного висновку.

Також у законопроєкті пропонують збільшити робітникам нічникам тривалість відпустки.

Нагадаємо, ми писали, що відновлення зруйнованих квартир: як українцям отримати безкоштовні будівельні матеріали.

Як повідомляв "Знай.ua" нові податки за квартиру: кому доведеться заплатити кругленьку суму

Також "Знай.ua" інформував, хто та як встановлює інвалідність в Україні: пояснення від МОЗ.