У разі, якщо постачальники на деякий час відключали опалення та гарячу воду через відключення електрики або ракетного обстрілу російських окупантів, то житловим домогосподарствам мають перерахувати суми у платіжках за дані комунальні послуги.

Якщо так звані компанії постачальники таких дій не зроблять, що споживачі мають право вимагати від них зробити перерахунок.

Про це чітко прописано у постанові Кабінету Міністрів України за номером 151.

Опалення, скріншот: Youtube
Опалення, скріншот: Youtube

"Українці можуть вимагати перерахунок плати за послугу опалення, якщо температура в квартирі нижче 18 °С. Сума в платіжці повинна зменшиться на 3,3% за добу.", - вказується в постанові Кабміну.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

А чи можна не платити за комуналку взагалі?

Українці можуть взагалі не платити за комуналку, якщо вони відсутні вдома щонайменше 30 днів. Якщо ж через бойові дії люди отримували послуги у неповному обсязі, вони мають право вимагати перерахунку. Ця норма закону діє давно не є нововведенням.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Мешканці України, які не проживають у своїх власних квартирах щонайменше 30 днів звільняються від плати: за газ за відсутності лічильника; за воду за відсутності лічильника.

А ось за наявності лічильників необхідно щомісяця подавати свідчення. Якщо показання за поточний місяць відповідатимуть показанням попереднього, заборгованість не нарахують. При цьому норма закону не стосується плати за обслуговування прибудинкової території та утримання будинку.

Нагадаємо, оренда житла в Україні на початку 2023 року: на які варіанти є попит та ціни.

Раніше повідомлялося, що українці можуть дізнатися, скільки споживають тепла і як розраховується вартість.

Також, що буде після "розморожування": як і коли зміняться тарифи на комунальні послуги у новому році.