Українцям обіцяють суттєве подорожчання продуктів найближчим часом. Експерти виділяють декілька причин такої різкої зміни цін – це сезонність, тренди у світі та додаткові витрати виробників на альтернативні джерела енергії.

Насамперед ціни зростуть на овочі, як зазначив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін. А все тому, що в їхню ціну включатиметься частина, яка залежить від сезонного чинника. Більш того, багато продукції з Херсонщини та півдня Запорізької втрачено через тимчасову окупацію.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

"Напевно, ми побачимо досить велике зростання ціни на олію. Минулого року вона зросла всього на 12% і досить серйозно відстає від загального тренду зростання цін. Тому, я думаю, цього року олія дорожчатиме", - дав прогноз експерт.

Хлібопродукти теж подорожчають після атак окупантів на інфраструктуру, тому що ті ж генератори можуть дозволити собі не всі виробники, тож їх використання включатиметься в кінцеві споживчі ціни.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Всі ці додаткові витрати, пов'язані із встановленням джерел альтернативного харчування, будуть закладатися у вартість послуг та ціну товару, і як мінімум на 2,5-3% зросте загальна інфляція через блекаути. Так що я думаю, що це також додасть до загального зростання цін", - підбив підсумки експерт.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Нагадаємо, в Україні стрімко дорожчає цибуля: у чому причина і чого чекати далі

Раніше ми писали, що в Україні скорочуються запаси яблук, цінники б'ють рекорди