Деякі українці мають право на достроковий вихід на заслужений відпочинок, а також виплати у розмірі щонайменше 210% прожиткового мінімуму. Про те, хто може розраховувати на такий привілей, йдеться у законі "Про покращення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни" від 2004 року.

Так, учасники бойових дій та особи, які отримали інвалідність внаслідок війни, мають право на надбавку до пенсії у розмірі 25% від прожиткового мінімуму. Станом на грудень 2022 року ця сума становить 523,25 гривень і вона залишиться незмінною у 2023 році, оскільки не підвищуватимуть прожиткового мінімуму.

Пенсіонер, фото: Знай.ua
Пенсіонер, фото: Знай.ua

Водночас розмір пенсії УБД не може бути нижчим за 210% прожиткового мінімуму. Тобто на даний момент ця категорія громадян не може отримувати пенсійні виплати нижче 4395,30 гривень.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Також згідно із законодавством УБД мають право на достроковий вихід на заслужений відпочинок. Чоловіки, які отримали відповідний статус, можуть вийти на пенсію не в 60 років, а в 55 років. Жінки зі статусом УБД мають право на пенсію у 50 років. При цьому важливою умовою є страховий стаж: для чоловіків від 25 років і більше, для жінок мінімум 20 років.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, індексація не для всіх: кому цієї весни піднімуть пенсії, а хто залишиться ні з чим.

Також наш портал інформував, яким буде розмір мінімальної зарплати у 2023 році: українцям назвали суму.

Крім того, ми писали, українцям призначать пенсії автоматично, але не всім: кому не доведеться звертатися до ПФУ.