Початок 2023 року шокує українців цінами на продукти харчування, що злетіли. Після свят подорожчав популярний овоч, який ми споживаємо практично щоденно - цибулю.

На ринку було помічено чергове зростання цін на цибулю, як повідомили аналітики проекту EastFruit. Це сталося через підвищений попит на цю позицію, але не з боку споживачів. Овочем почали більше цікавитися оптові компанії та роздрібні мережі.

Цибуля. Фото: YouTube
Цибуля. Фото: YouTube

А ті виробники, які мають запаси якісної цибулі, притримують її, щоб потім знову підняти ціни.

З початку 2023 року цей овоч подорожчав приблизно на 12%, якщо порівнювати з ціною, встановленою до новорічних свят. Найменша вартість цибулі від більшості фермерів – 25-28 грн/кг ($0,68-0,77/кг).

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

Експерти стверджують, що таке зростання цін на цибулю традиційно відбувається у цей період, оскільки виробництво скорочується. Зараз у фермерів майже не залишилося для реалізації продукції з необладнаних сховищ, а цибуля вищої якості коштує ще дорожче.

На сьогодні цибуля коштує в середньому у 3,4 рази дорожче, якщо порівнювати з таким самим періодом 2022 року. Надалі зростання цін не уникнути, за словами аграріїв, бо запаси обмежені.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube
Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, після свят оновилися ціни на популярну "молочку": скільки тепер коштують сметана, кефір та вершки

Раніше ми писали про те, що "Нова пошта" суттєво підвищила тарифи за доставку, українці обурені: у компанії назвали причину