В українських пенсіонерів можуть зрізати частину пенсійних виплат, у ПФУ назвали причини, чому таке можливо.

Якщо у нарахуванні пенсійних виплат виникла переплата з вини пенсіонерів, тоді установа може перерахувати та зняти частину або й всю пенсію, щоб перекрити переплату. Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

Пенсіонери зі смартфоном, скріншот: YouTube
Пенсіонери зі смартфоном, скріншот: YouTube

Переплата може виникнути, у разі, якщо пенсіонеру була виплачена більша сума пенсії (з надбавками, підвищеннями, з сумою індексації й так далі), ніж визначена законом. Переплата, зазвичай, може виникнути у разі, якщо пенсіонери не повідомляють органи Пенсійного фонду про працевлаштування.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Коли пенсіонер влаштовується на роботу, проведення перерахунку у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за наднормативний страховий стаж, законодавством не передбачено.

Оформлення пенсій, фото: Знай.ua
Оформлення пенсій, фото: Знай.ua

Безробітним пенсіонерам, які утримують дітей до 18 років, держава додатково доплачує 150 грн.

Аби не сталося переплат, впродовж 10 днів після влаштування на роботу, пенсіонер має надати інформацію про це в органи Пенсійного фонду.

У ПФУ нагадали, що проводять систематичні звірки даних із державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Нагадаємо, ми писали, що індексація не для всіх: кому цієї весни піднімуть пенсії, а хто залишиться ні з чим.

Як повідомляв "Знай.ua", що дострокова пенсія в Україні: хто може отримувати на руки 4250 гривень на місяць.

Також "Знай.ua" інформував, що буде після "розморозки": як і коли зміняться тарифи на комунальні послуги в новому році.