В Україні наприкінці минулого 2022 року цінники на овочі за окремими позиціями зросли до рекордного рівня. А ось за іншими позиціями ціни продемонстрували різкий спад. Зрозумілим є той факт, що головною причиною такої ситуації було повномасштабне військове вторгнення російських агресорів, що зруйнувало виробництво на півдні України та всю логістику.

Про це стало відомо завдяки інформації від аналітиків порталу EastFruit.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

Найбільше у 2022 році подорожчала цибуля. Оптові ціни на цибулю у 2022 році зросли у гривні у 3,1 рази. Ненабагато відстала також морква, яка подорожчала у 2,4 рази в гривні.

Звичайно, зростання цін у доларах було меншим, але оскільки споживачі в Україні платили за овочі в місцевій валюті, то саме показник зростання ціни в гривні значно показовіший.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

Водночас для виробників важливо також розуміти і ціни в доларах, адже основну частину їхніх витрат було прив'язано до іноземних валют, оскільки насіння, пально-мастильні матеріали, запчастини для техніки та значна частина добрив в Україну імпортувалися.

По моркві ціни також були рекордно високими і майже такими ж шокуючими, як по цибулі. Попередні рекордні рівні було перевищено у 2,5 рази, а середні рівні – у 5-6 разів.

Тепличні овочі: помідори, огірки та перець подорожчали, але менш відчутно, ніж цибуля та морква. І це зростання цін можна вважати менш різким, ніж можна було б очікувати з огляду на енергетичну кризу в Європі, особливо в Україні, та проблеми з логістикою імпорту. Водночас, попит на тепличні овочі в Україні також помітно знизився.

Нагадаємо, овочі на вагу золота: як у супермаркетах змінилися ціни на капусту, картопля та морква.

Раніше повідомлялося, простий рецепт картопляного супу-пюре: ситна перша страва, яка сподобається навіть діткам.

Також, як швидко відварити буряк за 15 хвилин, без запаху та зайвих нервів: корисна порада господаркам на замітку.