Наприкінці 2022 року можна було помітити, що оптові ціни на фрукти були на 98% більшими, ніж наприкінці 2021 року.

Основна причина цього стрімкого зростання вартості – подорожчання імпортної продукції, оскільки гривня проходить процес девальвації. Крім того, на це також впливає підвищення вартості логістики через повномасштабну війну, розпочату росіянами.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Не дивно, що найбільше подорожчали саме банани. Раніше Україна завозила зелені банани через чорноморські порти та дозаряла їх... зараз порти заблоковані окупантами, що поставило імпортерам завдання ввозити фрукти автотранспортом із країн Європейського Союзу. У доларах США ціна збільшилася вдвічі, у гривні - майже втричі.

Друге місце посідає столовий виноград, адже Україна також повністю його імпортує. Ціни у гривні зросли у 2,7 разу. У доларах така сама ситуація, як і з бананами. Ми не маємо можливості доставляти фрукт морем з Туреччини, Єгипту, Індії.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Супермаркет, фрукти: фото Знай.ua
Супермаркет, фрукти: фото Знай.ua

Далі йдуть груші – вони виросли на 84% у гривнях. Місцеве виробництво спромоглося задовольнити внутрішній ринок, адже українські садівники протягом останніх років активно збільшували площі під цей фрукт.

Наймасовіший фрукт – яблуко. Оптова ціна на нього збільшилась на 29%.

Нагадаємо, доведеться смажити з маргарином? Українські супермаркети підняли ціни на олію

Як повідомляв "Знай.uа", як змінилася ціна на молоко, сметану та масло: віриться насилу, але подорожчало не все

Знай.ua писав, через російські обстріли супермаркети відмовляться від низки товарів: які категорії постраждають в першу чергу