Цей рік був важким для України у всіх сенсах, і навіть плодоовочевий ринок дуже "підхитнувся". Виробники стикалися з неймовірними складнощами, але, на щастя, на всіх чекає новий рік.

Кожен сезон 2022 року був по-своєму нелегким. Навесні, наприклад, був страшний дефіцит добрив, упаковки та іншого, а фруктів і ягід було посаджено набагато менше. Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

Ринок, фрукти, фото: Знай.ua
Ринок, фрукти, фото: Знай.ua

Влітку поменшало тієї ж суниці садової, попит теж знизився через міграцію українців. За ціною плоди цього року були десь на 40-45% дорожчі, ніж рік тому.

"Урожай лохини цього року дуже високий - на 30-40% вище за прогнози. Це було, звичайно, і погано - лохини стало дуже багато, ринків споживання - набагато менше. А курортів, куди раніше" їздила "лохина, як таких, немає. До того ж багато платоспроможних людей поїхали за кордон", - зазначив фахівець.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Черешні на ринку було мало, зокрема Мелітополь через війну не зміг реалізувати продукцію в Україні. Малина переважно йшла на експорт, ціни були високими, урожай був непоганий.

Малина, скріншот: YouTube
Малина, скріншот: YouTube

Як зазначив Тарас Баштанник, на ринку яблук в Україні вже три роки проблема – надвиробництво, а ще виникла проблема з відсутністю ринку збуту.

Для виробників плодоовочевої продукції цей рік став дуже важким, багато компаній призупинили діяльність через вторгнення росії, деякі навіть зруйновані.

Плантація суниці садової, фото з вільних джерел
Плантація суниці садової, фото з вільних джерел

Наступний рік залежатиме від перебігу війни, переконаний президент, у поганому випадку ситуація повториться.

"З яблуками буде важко, з малиною навпаки все добре. Ситуацію з голубиною вирішить майбутній урожай. Що стосується овочів, я вважаю, що вони стануть дешевшими наступного року, тому що збільшиться їхня пропозиція. Мова йде про новий врожай. Цієї весни мало підприємств змогли швидко переорієнтуватися та висадити овочі. Наступного року їх буде вже більше", – зазначив фахівець.

Робота на городі, скріншот з відео
Робота на городі, скріншот з відео

У той же час, як прогнозує експерт, ціни на суницю в 2023 році будуть досить високими, а ось лохина подешевшає. Малину теж чекає таке майбутнє, але не так глобально.

"Загалом, вартість ягід та фруктів слід очікувати плюс-мінус таку ж, як і цього року. Тільки овочі будуть дешевшими. А ще я впевнений, що наступного року пів-України буде в моркві та цибулі. Адже саме ці овочі у 2022 році побили власні цінові рекорди", – заявив Тарас Баштанник.

Нагадаємо, будывельники, медики та професійні військові: хто стане у великому попиті на ринку вакансій у 2023 році

Як повідомляв Знай.ua, пенсіонерів попередили про несподівані зміни у 2023 році: якими будуть виплати, вимоги до стажу та мінімалка