Якщо знати, як правильно зберігати сир, його смаком можна буде насолоджуватися дуже довго. Крім того, ви будете впевнені, що продукт не зіпсується і вам не доведеться викидати ні його, ні гроші на вітер.

Передусім пам'ятайте, що сир повинен "дихати". Тому у жодному разі не загортайте його у пластик чи фольгу. Таким чином сир зберігатиме оптимальну свіжість якнайдовше. Водночас пластик надає продукту несвіжого смаку. Виняток - оригінальне пластикове пакування.

Найкращим варіантом для зберігання сиру буде вощений, сирний папір та багаторазові обгортки з бджолиного воску. Водночас сири у розсолі, такі як фета, бурата або свіжа моцарела, можна зберігати разом з розсолом в оригінальному контейнері. Діставати сир із холодильника варто не менше ніж за годину до подачі на стіл.

Сири. Фото: Youtube
Сири. Фото: Youtube

Крім того, важливо уникати різких перепадів температури й вологості. Тому потрібно правильно його обгорнути та зберігати у контейнерах або ящиках для сиру, на поличці у дверцятах або нижній полиці холодильника.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

У який термін потрібно спожити придбані сири:

  • Свіжі сири (моцарелла, рикотта, свіжий козячий сир) вживати якнайшвидше, в ідеалі – протягом трьох днів після покупки.
  • Напівтверді сири (молодий гауда та чедер) - два тижні за умови правильного опаковання.
  • Тверді сири - три тижні у належному опакованні.
  • Сир із пліснявою - два тижні добре упакований.
  • Дозріла/мита або квітуча скоринка (брі, камамбер) - півтора тижня з обгортанням

Тверді сири. Фото: скриншот з відео
Тверді сири. Фото: скриншот з відео

Також не можна класти сир до морозильної камери. Заморожування сиру може притупити його смак та створити зернисту текстуру.

У випадку, якщо пліснява виникла на твердому сирі, треба зрізати не менше трьох сантиметрів навколо і під пліснявою. Фахівці відзначають, що зазвичай пліснява не може проникнути глибоко у продукт. Натомість м'які сири (сир білий, вершковий сир, шевре) із пліснявою їсти не треба, тому що вони можуть бути заражені під поверхнею. Це ж стосується нарізаних, тертих або розкришених сирів.

Водночас не обов'язково викидати старі незіпсовані сири. Адже такий продукт буде придатним для використання у деяких стравах. Наприклад, для приготування макаронів з сиром, або подрібнити й запекти.

Сир фета, фото: news.milkbranch
Сир фета, фото: news.milkbranch

Нагадаємо, українцям нагадали про борги за комуналку: як це вплине на призначення субсидії

Як повідомляв "Знай.ua", викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

Також "Знай.ua" писав, продукти, які допоможуть зігрітися: збережуть тепло у критичній ситуації