Якщо знати, як правильно зберігати сир, його смаком можна буде насолоджуватися дуже довго. Крім того, ви будете впевнені, що продукт не зіпсується і вам не доведеться викидати ні його, ні гроші на вітер.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПередусім пам'ятайте, що сир повинен "дихати". Тому у жодному разі не загортайте його у пластик чи фольгу. Таким чином сир зберігатиме оптимальну свіжість якнайдовше. Водночас пластик надає продукту несвіжого смаку. Виняток - оригінальне пластикове пакування.
Найкращим варіантом для зберігання сиру буде вощений, сирний папір та багаторазові обгортки з бджолиного воску. Водночас сири у розсолі, такі як фета, бурата або свіжа моцарела, можна зберігати разом з розсолом в оригінальному контейнері. Діставати сир із холодильника варто не менше ніж за годину до подачі на стіл.
Крім того, важливо уникати різких перепадів температури й вологості. Тому потрібно правильно його обгорнути та зберігати у контейнерах або ящиках для сиру, на поличці у дверцятах або нижній полиці холодильника.
У який термін потрібно спожити придбані сири:
- Свіжі сири (моцарелла, рикотта, свіжий козячий сир) вживати якнайшвидше, в ідеалі – протягом трьох днів після покупки.
- Напівтверді сири (молодий гауда та чедер) - два тижні за умови правильного опаковання.
- Тверді сири - три тижні у належному опакованні.
- Сир із пліснявою - два тижні добре упакований.
- Дозріла/мита або квітуча скоринка (брі, камамбер) - півтора тижня з обгортанням
Також не можна класти сир до морозильної камери. Заморожування сиру може притупити його смак та створити зернисту текстуру.
У випадку, якщо пліснява виникла на твердому сирі, треба зрізати не менше трьох сантиметрів навколо і під пліснявою. Фахівці відзначають, що зазвичай пліснява не може проникнути глибоко у продукт. Натомість м'які сири (сир білий, вершковий сир, шевре) із пліснявою їсти не треба, тому що вони можуть бути заражені під поверхнею. Це ж стосується нарізаних, тертих або розкришених сирів.
Водночас не обов'язково викидати старі незіпсовані сири. Адже такий продукт буде придатним для використання у деяких стравах. Наприклад, для приготування макаронів з сиром, або подрібнити й запекти.
Нагадаємо, українцям нагадали про борги за комуналку: як це вплине на призначення субсидії
Як повідомляв "Знай.ua", викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював
Також "Знай.ua" писав, продукти, які допоможуть зігрітися: збережуть тепло у критичній ситуації