З настанням значних холодів та обстрілами критичної інфраструктури, зокрема енергетики, росіянами, українці почали шукати способи здобути електрику.

Хтось користується більш простим методами - свічками, налобними ліхтариками, гірляндами з Jysk, а хтось наважується і на покупку генератора. Але багато хто вважає, що не можна просто прийти купити (або замовити звідкись) генератор і на повну користуватися, насолоджуючись електрикою. І мова зараз не про їх високу ціну, а про документи, які необхідні для користування.

Чи це так? Про це українці нарешті довідалися. Корисною та важливою інформацією поділилися "Алло" у соціальних мережах.

Генератор, скріншот: Youtube
Генератор, скріншот: Youtube

Як з'ясувалося, для будь-якого такого обладнання не потрібні ліцензії, якщо вони використовуватимуться для власних потреб.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Борги з комуналки призведуть до арешту: як зрозуміти критичну точку Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам
Показати ще

Генератори не належать до машин, механізмів підвищеної небезпеки, тож дозвіл Держпраці також отримувати не потрібно. Водночас, інспектори Держпраці можуть вимагати декларацію відповідності всіх власників будь-яких генераторів.

Також варто пам'ятати, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення можуть здійснюватись після отримання дозволу на викиди. У той же час, власникам портативних генераторів дозвіл на викиди не потрібен.

Крім того, не потрібна ліцензія на зберігання палива в тарі до 5 літрів. Але якщо паливо зберігатиметься в каністрах та бочках, то потрібна ліцензія на його зберігання.

Інформація від "Алло"
Інформація від "Алло"

Нагадаємо, що українці втратять останні гроші через генератори: чому їх не можна включати надовго.

Раніше ми повідомляли, що попит на генератори приніс нову проблему: українським водіям радять запасатися паливом.