Наші читачі вже знають, що в українському уряді пообіцяли домогосподарствам не підвищувати тарифи на світло. Проте вже з 1 січня 2023 року електрика може подорожчати на 107%, відповідно до актуальних показників.

Варто зазначити одразу, що збільшення тарифів торкнеться бізнесу, проекти зміни тарифів на 2023 рік опубліковано на сайті компанії "Укренерго".

Новий тариф на електроенергію становитиме 636,17 гривні/МВт-год, а послуги диспетчеризації подорожчають до 207,63 гривні. Подорожчання тарифів на електроенергію для бізнесу відчують і звичайні споживачі, адже це неминуче призведе до подорожчання цін на більшість товарів.

Подорожчання електроенергії планується з кількох причин. Найголовніша з них – руйнація енергетичної інфраструктури російськими обстрілами.

ЛЕП. Фото: скриншо з відео
ЛЕП. Фото: скриншо з відео

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Серед інших факторів:

- цінові зміни на водопостачання та водовідведення;
- Збільшення фізичного обсягу робіт через постійних обстрілів з боку РФ та вартості цих робіт;
- зростання витрат на сировину та матеріали;
- Зростання ціни палива.

Збільшення тарифів для бізнесу – вирок, саме так вважають виробники. На думку глави Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, в результаті Україна може взагалі втратити національне виробництво.

"Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії – нищівний удар для українського бізнесу. Це рішення викликало багато питань навіть у мирний час, а під час війни – це просто неприпустимо. Якщо ми хочемо зберегти національне підприємництво, якщо ми хочемо зберегти національний бізнес – це робити категорично не можна", – заявив Соболь в ефірі одного з українських телеканалів.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Чи варто чекати на підвищення тарифів для населення?

Тарифи на світ не зміняться до кінця опалювального сезону. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів України. Наразі діє фіксований тариф для індивідуальних побутових споживачів: 1,44 гривні за кіловат-годин при споживанні до 250 гривні за кіловат-годин на місяць, 1,68 гривні за кіловат-годину при споживанні понад 250 гривні за кіловат-годину на місяць.

Нагадаємо, українцям пояснили, як отримати субсидію навіть за наявності боргу за комуналку: два варіанти вирішення проблеми.

Раніше повідомлялося, питання гостре: коли українці отримають "важкі" платіжки за світло.

Також, українці можуть отримати нові виплати 6600 грн: хто має право і куди звертатися.