Наші читачі, які читають нас як тільки дадуть світ (ми чудово розуміємо і знаємо, як це), теж уже чули, що у разі повторного масованого обстрілу критичної інфраструктури України не виключається ймовірність імпорту електроенергії з Європи. На жаль, такі події спровокують зростання цін на електроенергію.

Про це стало відомо завдяки заяві експерта Українського інституту майбутнього Андріана Прокіпа для одного із українських видань.

Україна без світла, фото: Unian
Україна без світла, фото: Unian

За його словами, таке рішення могло б стабілізувати ситуацію з електроенергією у країні.

"Однак треба розуміти, що вартість електроенергії на Заході вища, тому тут постає питання, хто і з яких коштів платитиме за ці поставки", - запитує експерт.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Експерт підкреслив, що організувати такий імпорт досить реально, але він не закриє весь дефіцит за всіма потужностями потреб України, при цьому гостро постане питання ціни, адже вартість електроенергії в Європі значно вища, ніж в Україні.

Україна без світла, скрін: YouTube
Україна без світла, скрін: YouTube

"Тому якщо говорити про те, що імпорт електроенергії покриватиме потреби населення, то треба говорити про джерело фінансування цього імпорту, щоб покрити різницю в ціні. Чи це буде фінансова допомога з-за кордону, чи з держбюджету, чи енергетичні компанії покриватимуть цю різницю. Якщо врахувати, що ні бюджет, ні компанії не мають грошей, тому питання "хто за це заплатить" – дуже складне. Теоретично і логічно було б припустити, що зросте ціна електроенергії для населення", — зазначає Андріан Прокіп.

Він нагадав, що за останні 5 років ціна на електроенергію для населення суттєво не змінювалась, при цьому були субсидії. Тим часом девальвація гривні, курс долара та імпорт палива робили ціну вищою.

"Ядерне паливо, вугілля – воно імпортувалося в Україну. Звичайно, були й власні запаси, але їх було недостатньо. Плюс девальвація гривні. Енергокомпанії зазнають великих витрат і втрат. А ціна на електроенергію з 2017 року фактично не змінювалася. Навряд чи влада піде на збільшення тарифів під час війни. Однак не відомо, як довго триватиме війна, і як довго буде можливість утримувати сьогоднішню ціну на електроенергію. Але рано чи пізно це питання виникне дуже гостро", - переконаний Прокіп.

Нагадаємо, через постійні відключення платіжки за світло вважатимуть по-новому: що зміниться для українців.

Раніше повідомлялося, на чому можна заощадити перед новорічними святами: у Codes розповіли про найбільші знижки та вигідні пропозиції на грудень 2022 року.

Також, тариф на газ у грудні змінили: хто платитиме по-старому, а хто дорожче.