Українські підприємства через відключення світла змушені скорочувати обсяги виробництва та, на жаль, скорочувати персонал. Одним із найуразливіших виявився ринок продуктів харчування. Потрібно розуміти, що у цій сфері майже кожен етап від зберігання сировини до зберігання готової продукції на складах потребує електрики.

Є побоювання, що в умовах нестачі струму в Україні може виникнути дефіцит їжі, і ціни на продукти поповзуть угору.

Молочні продукти. Фото: скрин Youtube
Молочні продукти. Фото: скрин Youtube

Також регулярні перебої в електриці перешкоджають стабільній роботі та завдають шкоди птахофабрикам, молокопереробним підприємствам та овочесховищам. Про це розповів директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

За його словами, енергетична криза змушує підприємців переглядати свої виробничі плани та скорочувати обсяги продукції, що виробляється. Це спричиняє дефіцит продукції та підвищення цін на неї. Крім того, підприємці змушені знижувати працівникам зарплату, а згодом взагалі скорочувати персонал.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Хоча птахофабрики забезпечені генераторами, проте їх переважно використовують для електроживлення інкубаторів. Це "чутлива" ланка в птахівництві. Адже в інкубаторі слід постійно підтримувати необхідну температуру. А щоб залишатися "на плаву", підприємствам потрібне омолодження поголів'я.

М'ясо на ринку, фото знай.ua
М'ясо на ринку, фото знай.ua

Схожа ситуація склалася й у молокопереробній галузі. Про це розповів виконавчий директор "Союзу молочних підприємств України" Арсен Дідур. Тут електроенергія необхідна практично кожному етапі виробництва. Зберігання сировини та готової продукції потребує відповідних умов, та й для виробничих ліній потрібне електроживлення.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук каже, що дефіцит електроенергії призводить також до зростання цін на овочі. Для підтримки відповідного мікроклімату в овочесховищах доводиться використовувати дизельні генератори, а це додаткові витрати. Тому вже у грудні вартість овочів зросте на 15–20%.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Через таке зростання витрат на виробництво та зберігання продуктів підприємці будуть змушені скорочувати обсяги виробництва. Це неминуче призведе до дефіциту їжі у торгових мережах. Якщо ракетні атаки з боку Росії не припиняться, асортимент продовольчих товарів у магазинах значно збідніє, а ціни на продукти зростатимуть усе вище.

Нагадаємо, стануть дорожчими, ніж раніше? Яйця знову можуть зрости до захмарних висот, названо нові ціни.

Раніше повідомлялося, отримайте врожай на 20-30 днів раніше: як правильно сіяти моркву взимку.

Також, українцям показали ціни на популярні продукти – хліб, каву, чай та борошно: від бюджетного варіанту до менш доступного.