У церковному календарі це день вшанування пам'яті трьох мучеників – Гурія, Самона та Авіва. Інші назви свята: "Гурій", "Гур'ян", "Зима на рябій кобилі", "Зубний цілитель".

Згідно з народними повір'ями, Гур'ян далі зиму продовжує, змінюючи Мотрену (22 листопада) та Ераста (23 листопада).

Також 28 листопада починається Різдвяний піст, який триватиме аж до Святвечора.

Гурій і Самон жили в Едесі, а коли почалися переслідування на християн, покинули місто. Їх схопила варта, їх катували і змушували зректися віри, кинули до в'язниці. Але імператор не зміг досягти свого і наказав відрубати їм голови. А Авів був дияконом за правління імператора Ліцинія. Язичники донесли йому, що Авів проповідує християнство. Тому святого схопили і теж примушували вклонитися ідолам. Авів спробував донести до правителя Слово Боже, тож його кинули у вогонь. Але вогонь не зміг завдати мученика шкоди, його душа піднялася на небеса. Усіх трьох мучеників поховали в одній гробниці.

Гур'єв день, фото:antikminsk.by
Гур'єв день, фото:antikminsk.by

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

28 листопада жінки можуть звернутися до Гурія та попросити захисту від злого чоловіка. Гурій також вважається покровителем побуту та стосунків у сім'ї. Однак перед молитвою треба сховати шматочок ладану за іконою Гурія. Ладан треба взяти у храмі будь-якого чоловічого дня, тобто у понеділок, вівторок чи четвер.

Вечеря має бути скромною: кутя на воді та вареники з капустою або грибами. М'ясо і рибу їсти не можна, тому що ви накличете біду на себе та свій рід.

Що не можна робити 28 листопада

Починається Різдвяний піст, тому є речі, які не можна робити ні сьогодні, ні будь-якого іншого дня посту. Деякі їх засновані не так на християнських правилах, але в народних повір'ях. Звичайно, під час посту заборонено грішити, особливу увагу зверніть на щоденні гріхи на кшталт порожньої балаканини, пліток, лихослів'я та негативних емоцій. Не кривдіть людей і не кривдьтеся на них самі. Також вважається, що не можна прибирати будинок увечері, щоб не зустріти Різдва з нечистю. Не шкодуйте грошей, інакше благополуччя залишить ваш будинок. Також, щоб не спричинити нещастя, не варто виходити на полювання і риболовлю.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube
Різдвяний пост, скріншот: YouTube

У період посту перед Різдвом важливо виявляти більше доброти по відношенню до оточуючих і терпимості, а також пробачити своїх кривдників. Протягом цих 40 днів варто якнайбільше молитися, відвідувати служби в храмах і читати Євангеліє.

Молитва на Великдень, фото з ТСН
Молитва на Великдень, фото з ТСН