У церковному календарі це день вшанування пам'яті трьох мучеників – Гурія, Самона та Авіва. Інші назви свята: "Гурій", "Гур'ян", "Зима на рябій кобилі", "Зубний цілитель".

Згідно з народними повір'ями, Гур'ян далі зиму продовжує, змінюючи Мотрену (22 листопада) та Ераста (23 листопада).

Також 28 листопада починається Різдвяний піст, який триватиме аж до Святвечора.

Гурій і Самон жили в Едесі, а коли почалися переслідування на християн, покинули місто. Їх схопила варта, їх катували і змушували зректися віри, кинули до в'язниці. Але імператор не зміг досягти свого і наказав відрубати їм голови. А Авів був дияконом за правління імператора Ліцинія. Язичники донесли йому, що Авів проповідує християнство. Тому святого схопили і теж примушували вклонитися ідолам. Авів спробував донести до правителя Слово Боже, тож його кинули у вогонь. Але вогонь не зміг завдати мученика шкоди, його душа піднялася на небеса. Усіх трьох мучеників поховали в одній гробниці.

Гур'єв день, фото:antikminsk.by
Гур'єв день, фото:antikminsk.by

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

28 листопада жінки можуть звернутися до Гурія та попросити захисту від злого чоловіка. Гурій також вважається покровителем побуту та стосунків у сім'ї. Однак перед молитвою треба сховати шматочок ладану за іконою Гурія. Ладан треба взяти у храмі будь-якого чоловічого дня, тобто у понеділок, вівторок чи четвер.

Вечеря має бути скромною: кутя на воді та вареники з капустою або грибами. М'ясо і рибу їсти не можна, тому що ви накличете біду на себе та свій рід.

Що не можна робити 28 листопада

Починається Різдвяний піст, тому є речі, які не можна робити ні сьогодні, ні будь-якого іншого дня посту. Деякі їх засновані не так на християнських правилах, але в народних повір'ях. Звичайно, під час посту заборонено грішити, особливу увагу зверніть на щоденні гріхи на кшталт порожньої балаканини, пліток, лихослів'я та негативних емоцій. Не кривдіть людей і не кривдьтеся на них самі. Також вважається, що не можна прибирати будинок увечері, щоб не зустріти Різдва з нечистю. Не шкодуйте грошей, інакше благополуччя залишить ваш будинок. Також, щоб не спричинити нещастя, не варто виходити на полювання і риболовлю.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube
Різдвяний пост, скріншот: YouTube

У період посту перед Різдвом важливо виявляти більше доброти по відношенню до оточуючих і терпимості, а також пробачити своїх кривдників. Протягом цих 40 днів варто якнайбільше молитися, відвідувати служби в храмах і читати Євангеліє.

Молитва на Великдень, фото з ТСН
Молитва на Великдень, фото з ТСН