В Україні триває війна і нові агресивні дії російської армії повністю змінюють нашу реальність. Стосується це й цін на пальне на АЗС.

На ринок палива сьогодні впливає одразу три основні чинники: долар, котирування, а також внутрішній попит. Перші два чинники сьогодні стабільні, тому сильних змін не має відбутися.

У листопаді особливих змін на ринку не відбулося, і лише поступово піднімалися ціни на автогаз, а також "гойдалки" були з А-92.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Після 20-х чисел листопада через нові обстріли з боку Росії попит значно зріс. В усьому винні проблеми з електроенергією, і люди почали робити запаси.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Я не готовий сказати, що цей попит виріс так суттєво, що потрібно було підвищувати ціни. Залишків у трейдерів і кінцевих споживачів достатньо для того, щоб ринок нормально функціонував і витримав збільшення попиту, яке зараз сталося через блекаути" - зазначає аналітик. "НафтаРинку".

У грудні, найімовірніше, АЗС вдасться зберегти поточні ціни на пальне. Зовнішній ринок знижується, і українські споживачі це відчують на собі. Якщо місяць тому тонна дизеля у Європі була на рівні 1150 доларів, то зараз це 850-900 доларів.

АЗС
АЗС

Не варто також відкидати фактор блекауту. Навіть якщо у грудні все працюватиме на генераторах, тоді це позначиться лише на оптовому ринку, але не на ціни на АЗС.

"Я не говорю про дефіцит. А про підвищений попит, який не всі зможуть задовольнити. Скажімо, зрідженим газом така історія: не можна сказати, що дефіцит, але як каже один трейдер, зараз вийди на ринок і спитай, у кого купити 500 тонн, ти не знайдеш, бо все розписано. Ось така особлива робота ринку зараз", – зазначив Сіренко.

Нагадаємо, де та як можна оформити паспорт під час війни: докладні інструкції для українців

Раніше повідомлялося, що збільшення прожиткового мінімуму: що підвищать українцям з 1 грудня, крім пенсій

Також, у Херсоні дали світло, незважаючи на ракетні удари та 2-денний блекаут.