Українців порадували приємним прогнозом. До кінця року деякі продукти почнуть падати в ціні.

Йдеться про ті продукти, які стали рекордсменами за вартістю цього року – це борошно, гречка та курячі яйця. Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин розповіла, що чому відбудуться такі зміни.

Магазин, скріншот: YouTube
Магазин, скріншот: YouTube

Гречка

За її словами, дефіцит, що виник на гречку та борошно протягом року, призвів до значного зростання цін на ці продукти. Але зараз є всі причини стверджувати, що цінники почнуть зменшуватись.

"По-перше, аграрії навесні значно збільшили посіви під гречкою та зібрали добрий урожай. Ціни на гречку в листопаді вже почали знижуватись, і цей процес триватиме. Поки що гречка в середньому коштує 76 грн за кг. Це дорожче, ніж до війни, але дешевше, ніж за останні півроку", - пояснила Литвин.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Борошно

До кінця року в ціні не зростатимуть продукти переробки зернових культур, зокрема борошно. Його вартість, а також ціни на деякі крупи на Новий рік можуть знизитися до 5%. Станом на 21 листопада, кілограм борошна у супермаркетах у середньому коштує від 20 грн.

Яйця

Ціна на яйця цієї осені дійшла до свого максимуму, а птахівники почали збільшувати кількість курей-несучок.

"Падіння цін вже вимірюється не копійками, а гривнями. Подекуди вартість десятка яєць впала нижче 60 гривень. Проблема була в тому, що на тлі війни більшість ферм навесні відмовилося від вирощування молодняку, не знаючи, що чекає їх бізнес влітку і восени. Через це восени яйця стали дефіцитом, що і спровокувало настільки стрімке зростання ціни", - зазначила аналітик.

Раніше ми писали про те, що українці перед морозами втрачають субсидії: хто і чому у лихоліття залишиться без допомоги

Як повідомляв Знай.ua, вперше з початку війни: в Україні зросла середня зарплата, як змінився рівень безробіття