Для всіх наших читачів, котрі уважно стежать за своїми комунальними рахунками, є дуже важливі новини. Українцям розповіли, з якими проблемами можна зіткнутися, якщо накопичиться борг за комунальні послуги, хоч би за одну із усього переліку.

У разі неплатежу, як відомо, борг зростатиме, а компанія, що управляє, має право звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості.

Про це стало відомо завдяки повідомленню "Соціальної платформи".

Скрін, відео YouTube Комуналка
Скрін, відео YouTube Комуналка

Так, розпорядження українського уряду №206 від 5 березня забороняє нарахування та стягнення штрафів та пені за несвоєчасну чи неповну оплату комуналки. Крім того, заборонено відключати комунальні послуги при заборгованості.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

При цьому українцям дозволено користуватися грошима на заарештованих раніше рахунках, зокрема, за несплату газу, опалення, водопостачання. У зв'язку з цим деякі люди можуть мати ілюзію, що за несплату комунальних послуг нічого не буде.

Однак, за словами експерта з ЖКГ Христини Ненно, у цій ситуації потрібно врахувати, що борг за комуналку у разі неплатежу зростатиме, а керуюча компанія надалі матиме право звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості.

“У разі несплати за справу візьмуться державні чи приватні судові виконавці. Як результат – арешт рахунків, заборона виїзду за кордон. Тому все одно борги доведеться заплатити”, – наголосила вона.

У найгіршому випадку боржник ризикує залишитися без житла. Так, виходячи із статті 50 Закону України "Про виконавче провадження", у разі відсутності у боржника достатніх коштів або рухомого майна відбудеться звернення щодо стягнення на об'єкти нерухомості. Це можливо за заборгованості у розмірі 20 мінімальних зарплат, тобто 134 тис. грн.

У зв'язку з цим Ненно радить українцям не зволікати і у разі утворення заборгованості звертатися до постачальника послуг із пропозицією реструктуризації боргу.

Оплата комуналки, кадр з відео
Оплата комуналки, кадр з відео

"Там бачитимуть, що ви не відмовляєтеся від оплати, тому розіб'ють борг на частини і не звертатимуться до суду", - пояснила експерт.

За оцінками експертів, цього року заборгованість досягла близько 100 млрд грн. Директор аналітичного центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко зазначив, що рівень оплати комунальних послуг в Україні становив пристойні 92-96%.

“Багато людей намагаються не допускати виникнення заборгованості. Причому найвідповідальніші у цьому питанні – пенсіонери. Найменш дисципліновано громадян з великими доходами. Маючи житло на столичному Печерську та живучи за кордоном, люди можуть не платити протягом року-двох. І заплатити потім, оскільки сума заборгованості для них не є високою”, – додав експерт.

Нагадаємо, субсидії у 2023 році: у Мінсоцполітики розповіли, чи забезпечать допомогою всіх нужденних.

Раніше повідомлялося, що українці можуть не платити за комуналку: хто потрапив до списку щасливчиків і як захистити себе від платежів.

Також, відключення комунальних послуг за борги: українцям розповіли, хто проведе зиму без світла, газу та тепла.