Національний банк України на початку листопада пом'якшив валютні санкції. Експерти вважають, що дані пом'якшення стосуються переважно волонтерської діяльності. Тим не менш, у найближчому майбутньому будуть пом'якшення і для приватних осіб, які працюють з валютою.

Про це спробував детально розповісти керуючий партнер Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар, у себе на сторінці у Facebook.

НБУ - фото Національний банк України
НБУ - фото Національний банк України

На четвертий місяць після початку війни, коли стало більш-менш зрозуміло, за яким військовим алгоритмом функціонуватиме бюджетна та монетарна система України в цьому та наступному році, експерт зустрівся з трьома тодішніми членами керівництва НБУ і заявив, що ключовою проблемою цього є і значною проблемою, наступного року буде не брак валюти в ЗВР (її якраз буде повно!), а необхідність друкувати національні гроші в критично великих кількостях.

Грубий розрахунок уже тоді показував, що у межі (якби ми отримали вже цього року все обіцяне фінансування) грошову базу довелося б подвоїти. У цифрах це виглядає сьогодні так: М-0 (готівка) 650 млрд грн + 150 млрд коррахунку банків у НБУ + 350 "пов'язані" на коррахунках дипсертифікатами умовно зайві гроші.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Поділіть ці цифри на 40 і ви зрозумієте, що всією грошовою базою країни (не плутати з масою), приблизно є коефіцієнт $20 млрд.

І якщо до нас приходить $30 млрд зовнішньої допомоги (а до нас цього року надійшло вже більше 20-ти і наступного року обіцяють $35-50), то це змушує НБУ умовно кажучи, "надрукувати" за рік майже ще стільки ж грошей, як він випустив в обіг за попередні 30 років, і навіть більше.

Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube
Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube

Вибору "не друкувати" Нацбанк не має! Навіть якщо якогось місяця не доходить частина допомоги із Заходу, НБУ просто змушений купувати ОВДП уряду, закриваючи дефіцит. Тому що в країні, що воює, фінансування армії перервано бути не може!

То де ж вихід? Адже навіть не фахівцям зрозуміло, що подвоювати за рік грошову базу не можна, бо відповіддю нам буде "монетарна інфляція". І від неї підвищенням облікової ставки до 25% не врятуєшся.

На щастя, є методи "абсорбції" грошової емісії центрального банку. Не тільки нашого, а й будь-кого. Замість того, щоб фінансувати економіку, кредитуючи банки рефінансуванням, центральний банк може, навпаки, абсорбувати у банків гроші на депсертифікати — тоді ці гроші тимчасово покидають грошовий обіг.

Або із валютою. Коли НБУ викуповує долари зовнішньої допомоги, що приходять до країни, він, хоче - не хоче, а змушений друкувати під них гривню.

А коли Нацбанк продає $2 млрд на місяць зі своїх резервів (а він, у середньому, саме стільки продає валюти на місяць з початку війни), то на 80 млрд грн (гривневий еквівалент) зменшує кількість гривень, які перебувають у обігу. Тобто НБУ продажем доларів як би врівноважує свою емісію (гривні).

Обмінник. Фото: скриншот з відео
Обмінник. Фото: скриншот з відео

А головною проблемою Нацбанку і в цьому, і обов'язково наступного року буде питання: куди подіти "зайву" гривню (залишки на коррахунках банків в НБУ).

І що, спочатку, звичайно, Нацбанк її просто автоматично "зв'язуватиме" своїми депсертифікатами. Але це (спочатку) влаштує банки, та й то не все. А ось справжні власники цих гривень, одержувачі бюджетних видатків і, зрештою, населення — воліли б купити валюту.

Нагадаємо, рис дорожчає, борошно та гречка падає в ціні – які цінники виставили популярні супермаркети.

Раніше повідомлялося, що співробітники "ПриватБанку" назвали українці пізно ввечері, не думаючи закінчувати.

Також, курс долара зміниться, вже не 50 грн: яких "сюрпризів" чекати від обмінників наступного року.