Для всіх українців з’явилися важливі новини. Справа в тому, що якщо продовжаться постійні відключення електрики, то може зменшитися асортимент хліба та збільшитись ціна на продукт. На даний момент деяким заводам доводиться працювати на дизельних генераторах. Експерти розповіли, як подорожчають хлібобулочні вироби.

Про це детально розповів економіст Олег Пензін в ефірі ранкового шоу одного з українських телеканалів.

Хліб, фото: YouTube
Хліб, фото: YouTube

За словами фахівця, сьогодні є всі передумови для збільшення ціни на хліб, оскільки дизельні генератори витрачають набагато більше за кВт/годину.

"На сьогодні основна маса заводів з виробництва хліба працює на газу, але автоматика вся залежить від електрики. Великі виробники мають дизельні генератори безперервної дії, але витрачена вартість квт/год у такому разі набагато вища, ніж та, що проходить через звичну мережу. Всі це, безперечно, впливає на реальну собівартість хліба", - зазначив експерт.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Панікувати не варто, запевняє економіст. Значно піднімати ціну ніхто не буде, оскільки з початку повномасштабної війни реальні доходи населення впали на 25%. Вартість хліба може збільшитись максимум на 7-8%. Проте випічка подорожчає в рази, бо так виробники зможуть утримувати ціну на соціальні сорти хліба та уникнути дефіциту.

"Витрати, які зростатимуть у хлібозаводів, перекладатимуться насамперед на преміум випічку, торти, печиво", - пояснив Олег Пензін.

Нагадаємо, голодними не залишимося: українцям показали нові ціни на "золоту" гречку, готуйте ложки.

Раніше повідомлялося, що популярний овоч цього року не подешевшає: не допоможе навіть імпорт.

Також, нові ціни на хліб змусять гаманці неабияк схуднути: як змінилися цінники на початку листопада.