На аграрний сектор в Україні вплинула не лише війна, а ще велика кількість опадів цієї осені. Через різке погіршення погоди зібрано ще не весь урожай, а через підвищену вологість незібрані з полів культури почали псуватися.

Фермери не мали змоги зібрати весь урожай цього року та вчасно провести сівбу озимини. Тому у багатьох виникла стурбованість, чи не виникне в Україні дефіцит із хлібом наступного року.

Хліб, фото з вільних джерел
Хліб, фото з вільних джерел

Через опади у вересні та на початку жовтня аграрії не змогли зібрати соняшник і сою, що призвело до зриву графіку сівби озимої пшениці.

Фермер Олександр Чубук підрахував збитки від негоди – він втратив уже 20-25% соняшнику. Втрати врожаю, непомірні ціни на мінеральні добрива та пальне змушують багатьох аграріїв взагалі відмовитися від сівби озимих.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Пшениця, скріншот: Youtube
Пшениця, скріншот: Youtube

На початку жовтня було засіяно лише четверту частину всіх запланованих площ. Порівняно з попередніми роками цей показник зменшився у 2-3 рази. Останні декілька тижнів були сонячними, що дозволило аграріям працювати. За останні тижні вдалося засіяти 76 відсотків озимини.

"Ми зараз дуже ризикуємо. Ми розуміємо, що на цій пшениці ми не заробимо. Якщо вона навіть зійде, так як у цьому році, на що ми надіємося, то вона не дасть повного кущення. Врожайність буде нижча, ніж пшениця посіяна у визначений термін", – зазначив фермер.

Надалі все залежатиме від зимової погоди, яка вплине на результати проведених посівних робіт. Проте, експерти запевняють, що українці без хліба не залишаться.

"Ми з вами споживаємо в країні близько 3 з половиною мільйонів тонн пшениці на рік на хліб. Для цього достатньо всього одного мільйона гектарів засіяти. Тому продовольчій безпеці країни нічого не загрожує", - наголошує президент української зернової асоціації Микола Горбачов.

Хліб, скріншот: Youtube
Хліб, скріншот: Youtube

Раніше ми писали, вилучення авто на потреби армії: адвокат розповів українцям, як максимально захистити особистий транспорт

Як повідомляв Знай.ua, в Україні злетить у ціні нерухомість на первинному ринку: названі причини

Також портал Знай.ua писав, що ціни на сири злетіли: імпорт скоротився на третину