В Україні триває збір соняшнику і станом на 20 жовтня 2022 року вже зібрано 68% площ на підконтрольній Україні територіях. Проте фахівці прогнозують, що у 2022/23 МР очікується скорочення валового збору соняшнику на 30%.

Як повідомляє Ukrainian Agribusiness Club, за попередніми оцінками, українським аграріям вдасться зібрати 10,5 млн т насіння соняшнику, що на 30% менше середньорічного показника за останні 3 роки. Експерти пояснюють, що зменшення валового збору відбулося як внаслідок скорочення посівних площ, так і врожайності.

"Щодо врожайності, то за попередніми оцінками середня врожайність становить 22,4 ц/га, що на 5% нижче за середній показник за останні 3 роки.", - йдеться у повідомленні. Ukrainian Agribusiness Club

Ціни на соняшникову олію, скріншот з відео
Ціни на соняшникову олію, скріншот з відео

Відзначається, що українські виробники зраз проходять через складний період не лише через війну та фінансові труднощі, а й через тяжкі умови під час збирання. Адже затяжні дощі восени відклали у часі збір врожаю насіння соняшнику та частково погіршили якість насіння. Водночас вирощених обсягів вистачить як для задоволення внутрішніх потреб, так і частково для зовнішнього ринку, запевняють аграрії.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Спеціалісти пояснюють, що наразі важливо, щоб продовжив роботу "зерновий коридор", за допомогою якого, у тому числі і експортують соняшникову олію. Адже продовження роботи даного каналу дозволить аграріям отримати кошти за вирощену продукцію та провести весняну посівну.

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", очищення води в домашніх умовах: дієві способи, які виручать у складний момент

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили обов'язкову умову призначення пенсії: терміни обмежено