В Україні станом на кінець жовтня в Україні повністю завершили збір чотирьох культур: пшениці, ячменю, гороху та ріпаку.

Проте, як відзначають фермери, порівнянні з минулим роком врожай зменшився на 40%. Водночас заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук запевнив, що дефіциту на внутрішньому ринку не буде. Про це він розповів у Медіацентрі "Україна".

Згідно з його даними аграрії цьогоріч зібрали 19,4 млн тонн пшениці, 5,6 млн тонн ячменю, 260 тисяч тонн гороху та 1,1 млн тонн ріпаку. Денис Марчук відзначив, що такі показники є на 40% нижчими від врожаю-2021.

збір урожаю, фото: Уніан
збір урожаю, фото: Уніан

Фахівець також назвав причини, через які виникла ця ситуація. Він зауважує, що вона була прогнозована через погодні умови, запізнення зі збором врожаю та тимчасової окупації росією українських територій.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток
Показати ще

Однак експерти запевнили, що попри менший урожай українські аграрії зуміли запасти необхідний обсяг збіжжя для внутрішнього ринку та навіть подбати про наступний експорт.

Водночас вже зараз в Україні розпочався збір кукурудзи й соняшника, який довелося відкласти через несприятливу погоду. Аграрії очікують на збір 7,7 млн тонн соняшника і 30 млн тонн кукурудзи. За даними Мінагрополітики, станом на 21 жовтня в Україні зібрали 29 млн тонн зернових та зернобобових культур, обробивши 67% площ.

збір врожаю зернових
збір врожаю зернових

Варто додати, що станом на початок червня через війну Україна засіяла на 16% менше земель. Крім того, російські окупанти не лише масово крали українське зерно, протягом літа вони цілеспрямовано обстрілювали поля з пшеницею, через що спалахували масштабні пожежі.

Раніше в Офісі президента говорили, що таким чином росіяни хочуть повторити Голодомор в Україні.

Комбайн, скріншот відео
Комбайн, скріншот відео

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", очищення води в домашніх умовах: дієві способи, які виручать у складний момент

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили обов'язкову умову призначення пенсії: терміни обмежено