Космічні ціни на яйця неабияк здивували українців. Проте фахівці прогнозують, що найближчим часом очікується стабілізація цін, а значне зниження почнеться з приходом теплої весни.

Відзначається, що останніми місяцями ціни на яйця в Україні зросли до максимального рівня, ставши недоступними для багатьох українців. Про те, що значне здешевлення цього продукту варто очікувати навесні розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин у коментарі журналістам.

"Поточну ціну можна вважати максимальною. Далі буде стабілізація і навіть можливе часткове зниження", - сказала вона. Світлана Литвин

Яйця, скріншот: YouTube
Яйця, скріншот: YouTube

З яких причин ціни на яйця стабілізуються:

  • низька купівельна спроможність українців, люди зменшують споживання яєць;
  • відновлення технологічного ланцюжка вирощування курей. Після вторгнення рф деякі підприємства через нестабільність частково призупинили інкубацію, скоротивши кількість курей-несучок.

"З одного боку зменшуватиметься попит, а з іншого — збільшуватиметься пропозиція. Це й призведе мінімум до стабілізації ціни, а також потенційного зниження поточних цін на яйця на 10%", — зазначила аналітик. Світлана Литвин

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube
Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Проте з настанням тепла навесні українці можуть очікувати значне зниження цін на яйця, адже почнеться період несучості курей у домогосподарствах.

Крім того, оскільки Україна останнім часом не збільшувала експорт яєць через війну, цей показник залишався на низькому рівні і не міг вплинути на зростання цін.

Додається, що за підрахунками вчених Інституту аграрної економіки, зменшення промислового виробництва яєць через окупацію частини територій України досягло 25-30%.

Ціни на яйця, фото: t-online
Ціни на яйця, фото: t-online

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", очищення води в домашніх умовах: дієві способи, які виручать у складний момент

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили обов'язкову умову призначення пенсії: терміни обмежено