Україна готується переходити на зимовий час. Проте чи є економічний сенс у цій дії, яка щороку завдає дискомфорту безлічі людей?

Як відомо, цього року Україна переходитиме на зимовий час у неділю, 30 жовтня (з 29 на 30 жовтня). Цієї ночі стредку потрібно перевести на годину тому, що дозволить тепер спати довше. Щороку роблять спроби скасувати переведення стрілок, але депутати Верховної Ради раз у раз провалюють голосування за подібні законопроекти.

Прихильники сезонного переведення годинника стверджують, що це робиться з економічних причин – проте економія на електроенергії насправді становить лише 0,2-2%.

Переведення годинника, фото: Знай.ua
Переведення годинника, фото: Знай.ua

Разом з тим, "сезонний тимчасовий стрибок" негативно позначається на біологічних ритмах та загальному стані людини як фізіологічному, так і психологічному.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

У Євросоюзі країни одна за одною відмовляються від переведення годинників.

Добре чи погано?

У 2020 році міжнародній групі дослідників вдалося з'ясувати, як впливає на здоров'я переведення часу, проаналізувавши самопочуття понад 150 млн. жителів США та Швеції.

З'ясувалося, що найгірше доводиться тим, хто страждає від серцево-судинних захворювань, різноманітних травм, психічних розладів та людей із ослабленим імунітетом.

У перші три дні після переходу на літній час зростає кількість інфарктів на 15%.

Переведення годиннка, фото: Знай.ua
Переведення годиннка, фото: Знай.ua

Як перейти без шкоди для організму

Адаптація на новий час займає до 1,5 місяців. Тому краще заздалегідь підготує себе до майбутнього "стрибка":

  • Раніше лягати спати.
  • Дотримуватися режиму дня.
  • За пару днів до переходу відмовитися від кави та алкогольних напоїв.
  • Не користуватись гаджетами перед сном.
  • Постаратися не втомлюватись.
  • Пити більше трав'яних чаїв, є овочі та фрукти.

Переведення годинника, фото: Знай.ua
Переведення годинника, фото: Знай.ua

Нагадаємо, про перехід на зимовий час у 2022: чому Україна досі крутить стрілки.

Раніше ми повідомляли про перехід на зимовий час 2022 року: українцям сказали, як не загробити організм при переведенні годинника, потрібно 2 тижні.