Практично з дитинства ми чуємо "страшилки" про те, що діти, дружини чи онуки виплачують борги за своїх померлих родичів.

Така доля безсумнівно лякає, чи правда те, що люди повинні виплачувати кредити за своїх членів сім'ї, які залишили цю землю занадто рано? У питанні розбирався відомий юрист Ростислав Кравець.

Кредит, скріншот: YouTube
Кредит, скріншот: YouTube

За словами експерта, борги справді входять до складу спадщини, але лише ті, які не пов'язані з особою померлого. Тобто іпотечний кредит можна залишити спадкоємцям, а сплату аліментів – ні.

Але й тут не все так просто, зазначає Кравець, адже якщо спадкодавець нагромадив заборгованість за аліментами, вона входить до складу спадщини, а надалі обов'язок платити їх зникає. Тобто платити за чужі борги із власної кишені точно не доведеться.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Щоб українцям було простіше, Ростислав розібрав деякі приклади кредитів, які можуть брати громадяни та пояснив специфіку їхньої виплати.

Квартира в іпотеці

Якщо у спадок дістається кредит під заставу нерухомого майна, тобто іпотека, всі зобов'язання також діють лише у межах вартості цього майна.

Оформлення іпотеки, скріншот: YouTube
Оформлення іпотеки, скріншот: YouTube

На період оформлення свідоцтва про спадщину всі нарахування штрафів та пені припиняються , а якщо цей термін закінчиться, кредитор може звернутися за сплатою усієї суми заборгованості одразу.

У такому разі може бути підписаний новий договір зі спадкоємцем, але це виключно за бажанням кредитора і не є його обов'язком.

Але й у цьому випадку погашати іпотеку необов'язково: ви можете відмовити від спадщини. На жаль, ви не можете відмовитися тільки від його частини, наприклад, кредитної, а забрати прибуткову.

"На сьогоднішній день, якщо дивитися на старі кредити, сенсу приймати спадщину немає. Оскільки вартість предмета іпотеки значно нижча, ніж сума заборгованості. А може бути таке, що є сенс викупити за нинішніми цінами той предмет іпотеки, тут кожен приймає рішення самостійно" , - Зазначає експерт.

Борги за кредит, скрін відео
Борги за кредит, скрін відео

Може статися така ситуація, що кредитор не звернеться до спадкоємця протягом шести місяців після отримання свідоцтва про право на спадщину.

У разі він втрачає декларація про стягнення з нього заборгованості.

Ну і, якщо ви все ж таки вирішили відмовитися від спадщини, то ваша частка поділиться між іншими спадкоємцями, борги поступово розподіляться між ними.

Якщо ж інших спадкоємців зовсім немає, то все майно, у тому числі й нерухоме, перейде у власність місцевої влади. А якщо квартира була в іпотеці, то повернеться кредитору, тобто швидше за все банку.

Нагадаємо про обхід закону та великі штрафи: чи можуть українці назбирати дров для опалення у найближчому лісі.

Раніше ми повідомляли, що при приготуванні їжі води можна витрачати набагато менше: чому вам не вдається заощаджувати.