Традиційно, 14 жовтня християни відзначають одне з найбільших свят Православної Церкви – Покрова Пресвятої Богородиці.

Знай.uа дізналися цікаві подробиці з історії цього свята та головні традиції його відзначення.

Покрова Пресвятої Богородиці - фото Главред
Покрова Пресвятої Богородиці - фото Главред

Чудо в Константинополі та Хрещення предків

Свято своєю історією йде в кінець ХІІ століття, коли на Константинополь нападали чужинці. Цими чужинцями були наші предки язичники.

Люди Константинополя благали Господа Ісуса Христа, щоб він звільнив їх від нашестя чужинців. Під час всеношного чування був присутній Христа заради юродивий Андрій та його учень Єпіфаній.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"За всенічним пильнуванням вони побачили бачення, коли Пресвята Богородиця увійшла до вівтаря, стала перед престолом і молила Бога, щоб Господь допоміг їм. Після цього вона вийшла і розпростерла свій покрив на тих людей, які були у храмі" , – розповідає старший викладач кафедри. богослов'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик Михайло Омелян.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

Сталося це у неділю – саме 14 жовтня. І вранці вже чужинці були повалені, їхні човни втопилися, а частина відпливла.

Серед цих людей якраз були наші предки язичники, одним з яких був і варязький київський князь Аскольд. Він прийняв після цього Хрещення і, таким чином, сталося диво: язичники стали охрещуватися, почали вірити в Ісуса Христа і шанувати Пресвяту Богородицю Матір Божу. , – наголошує священик ПЦУ Михайло Омелян.

Варто зазначити, що сьогодні це свято відзначається в Україні, аніж на тих землях, де сталося диво. Адже наші предки були настільки вражені тим, що Богородиця покриває їх, що прийняли Християнство.

Оберігає на фронті: правда – "козир" України

З цього дива ми можемо зробити для себе безліч висновків.

"Перше - те, що побачили це диво двоє, а в храмі молилося на той момент чимало людей. Так і сьогодні у храмі молиться дуже багато людей, але зцілення не завжди отримує кожна людина, не кожна людина бачить це диво. У чому ж проблема “Проблема у вірі людини. Тим людям, які по-справжньому вірують і сподіваються на Бога, Господь допомагає” , – зазначає священик ПЦУ Михайло Омелян.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

Друге – те, що Пресвята Богородиця є покровителькою нашого козацтва, тому козаки з давніх часів відзначали свято Покрови Божої Матері. Вони також вважали її своєю покровителькою.

До речі, з 1999 року саме 14 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва. Також цього дня ми відзначаємо День захисника України, який з 2015 року набув офіційного статусу державного свята.

І наші солдати, які зараз перебувають на передовій і захищають країну, також сподіваються на Пресвяту Богородицю. І Богородиця допомагає нам. Це видно з того, що наш український народ стоїть на шляху правди. І ця правда полягає в тому, що в неоголошеній війні. між Україною та Росією ми не є агресором, ми захищаємо свою Батьківщину. Тому Бог не може бути зі злом, Бог завжди з правдою та з тими людьми, які захищають правду" , – каже старший викладач кафедри богослов'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук Михайло Омелян.

Українські військовослужбовці, фото: Facebook
Українські військовослужбовці, фото: Facebook

Тому 14 жовтня ми молимося, щоб Пресвята Богородиця покривала своїм покровом наших захисників Батьківщини.

Кохання – найкраща "оборона" від негараздів

Чимала роль у нашому житті надається і коханню - більше ніж кохання, у цьому світі немає нічого.

"Якщо почитати Святе Письмо Старого Завіту, то ми побачимо, як мовиться там: "Кохання настільки сильне, як і смерть. Але любов перемагає смерть". Чому наші захисники відчайдушно йдуть на захист нашої Батьківщини? Тому що у них є любов до своєї країни, до своїх рідних, до своєї землі, до своїх батьків, дітей, дружин. Тобто це кохання перемагає страх смерті". , – каже священик Православної церкви України Михайло Омелян.

Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир
Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

Тому кожен, хто втрачав у своєму житті близьку людину, знає, що її любов до цієї людини не завмирає - навпаки ж, продовжується, стає ще більшою, ще глибшою, ще досконалішою і чистішою.

Як стверджує священик ПЦУ, це кохання полягає в єдності в Бозі – і саме такою любов'ю любить людей Пресвята Богородиця.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

Нагадаємо, про Покров Пресвятої Богородиці 2022 року: як правильно провести цей день українцям, щоб наблизити нашу перемогу.