В Україні останнім часом дуже сильно подорожчали яйця та вийшли на рекордну ціну – у жовтні десяток продають у середньому за 66 гривень. Експерти з Міністерства аграрної політики та продовольства назвали причину такого дикого зростання цін та пояснили, коли чекати на здешевлення.

На початку війни, у січні-лютому 2022 року, вартість яєць в Україні (за 10 шт.) склала близько 35 грн і у вересні набрала шалені темпи, а вже зараз збільшилася порівняно з минулим місяцем ще на 23,5%.

Курячі яйця. Фото: скрін youtube
Курячі яйця. Фото: скрін youtube

На таке дике подорожчання вплинуло декілька факторів:

  • сезонність;
  • бойові дії – через них припинили свою діяльність і значно скоротили виробництво цілу низку підприємств.
  • стрімке падіння цін влітку, яке було нижчим від собівартості;
  • скорочення поголів'я курей, яке поки що не відновилося у необхідній кількості.
  • часткове зупинення інкубації яйця для одержання молодняку ​​птиці.

На даний момент оптово-відпускна ціна курячих яєць в Україні складає 43 грн. за десяток. Усіх цікавить питання, коли ж вартість стабілізується і в Мінагрополітики розповіли, що це станеться вже наприкінці жовтня – на початку листопада.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"З вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів'я в областях, в яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно мінімум два-три місяці. У результаті на ринку пропозиція яєць знизилася, що спровокувало стрибок цін", - пояснив міністр Тарас Висоцький.

Курячі яйця, скріншот: Youtube
Курячі яйця, скріншот: Youtube

Раніше ми писали про те, що зростання цін на овочі вразить українців: експерт порадив, до яких сум готуватися

Як повідомляв Знай.ua, в Україні індекс цін на цукор досяг найнижчого значення: що це означає

Також портал Знай.ua писав, що експерт зробив прогноз курсу долара на жовтень 2022 року: як війна впливає на валютний ринок.