Поки в Україні стрімко зростають ціни майже на всі продукти, споживачі сподіваються, що вартість хоч на щось зафіксується і взимку буде, що їсти. Експерти дали прогноз, чи чекати на дефіцит картоплі і до яких цін готуватися.

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев у сюжеті Факти ICTV повідомив, що цей урожай картоплі був гарний, тож його точно вистачить усім.

Ціни на картоплю, скріншот з відео
Ціни на картоплю, скріншот з відео

Щороку Україна збирає в середньому 20 млн. тонн картоплі, споживає приблизно стільки ж, а надлишок експортує. Цього року через війну частина людей поїхала, тож дефіциту точно не буде.

Деякі сорти картоплі Україна імпортує переважно ранні. А ось надлишок експортує навіть до Білорусі, яку вважають "картопляною" країною.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Експортуємо до Азербайджану та Білорусі насправді. Тобто Білорусь часто не здатна себе забезпечити картоплею, незважаючи на стереотипи. І вони імпортують ранні сорти картоплі, – сказав експерт.

Погода цього року теж сприяла, тож майже по всій території України врожай зібрали добрий. На Чернігівщині навіть аномально високий. Зазвичай картоплю вирощують у прохолодному кліматі – у центральних, західних та північних регіонах.

Підгортання картоплі, фото: remontu.com.ua
Підгортання картоплі, фото: remontu.com.ua

Є регіони, зокрема на Волині, де картопля ще не повністю викопали через дощовий вересень, проте продукту це не особливо зашкодить, запевняють агроексперти.

Зараз картопля у Києві можна купити по 10 грн за 1 кг, у регіонах є і по 6 грн. Це досить доступна ціна, і кардинально вона не зміниться найближчим часом.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Раніше ми писали про те, як змінилися ціни на м'ясні вироби у популярних супермаркетах.

Як повідомляв Знай.ua, обдурити себе випічкою влетить у копійчину: в Україні продовжує дорожчати борошно

Також портал Знай.ua писав, що борщ зі сметаною стане історією: ціна на молочний продукт не залишає шансів українцям