В Україні з 1 жовтня відбудеться збільшення розміру мінімальної заробітної плати. То ж частина українців може сподіватися на перерахунок зарплат.

Водночас не слід розраховувати на суттєве підвищення рівня оплати праці цієї осені. Згідно з рішенням Кабміну, розмір мінімальної зарплати з 1 жовтня зросте на 200 грн і після підвищення становитиме 6700 грн.

Відповідно українці, які працюють на повну ставку, офіційно не отримуватимуть менше, ніж 6700 грн. Перерахунок також матиме вплив на середній розмір зарплат по всій країні.

Мінімальна зарплата, кадр з відео
Мінімальна зарплата, кадр з відео

Сайт Pro Гроші пояснює, що якщо минулого року зарплату, меншу мінімалки, отримували 11,5% платників, то у червні 2022-го – вже 24,1%. Роботодавці намагаються заощадити на своїх співробітниках, щоби платити менше податків.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Щобільше, Держбюджет України на 2023 рік не передбачає підвищення мінімалки. Тому слід розуміти, що мінімальну зарплату на рівні 6700 грн українці отримуватимуть щонайменше до 2024 року.

Зарплата в Україні, кадр з відео
Зарплата в Україні, кадр з відео

За словами експертів, все залежить від ситуації на фронтах. У випадку, якщо буде ескалація, роботодавці обмежать усі інвестиції та заморозять процес працевлаштування нових працівників. Водночас прогнозують, що восени збільшиться кількість вакансій у сферах маркетингу та реклами.

Спостерігається також тенденція щодо підвищення зарплат до рівня січня 2022 року співробітникам компаній, на яких побудовано бізнес-процеси. Проте на масову індексацію зарплат по кілька разів на рік розраховувати точно не варто, адже на це бізнес зараз просто не має коштів.

Зарплата. Фото: dengi.ua
Зарплата. Фото: dengi.ua
Зарплата. Фото: dengi.ua

Нагадаємо, про салати восени можна й не думати: цінники на огірки й помідори знову змінилися

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз