Сьогодні більше половини сімейного бюджету українці із середніми доходами залишають у супермаркетах та на ринках. Повноцінне харчування коштує дуже дорого.

З початку повномасштабного військового вторгнення ціни на продукти підскочили і багатьом українським сім'ям доводиться відмовлятися від звичних продуктів, щоб вистачало найнеобхідніших.

Втім, є спосіб заощадити на їжі до 30% і без шкоди для здоров'я.

Ці 10 способів допоможуть заощадити на їжі:

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

1. Не ходіть голодними за покупками і не беріть із собою кредитну картку. Розплачуйтеся виключно готівкою, так ви знатимете, скільки грошей витратили.

2. Не використовуйте напівфабрикати та навчіться готувати їх самостійно. Тоді ви будете байдуже проходити повз полиці напівфабрикатів, ковбаси та магазинної випічки. До того ж домашні страви будуть точно кориснішими та смачнішими.

3. Складайте меню на тиждень. Тоді ви точно знатимете, що у вас сьогодні на вечерю, а завтра – на сніданок. Купуйте продукти рідше та відповідно до складеного меню. Таким чином, продукти будуть використовуватися повністю, не залишатимуться і псуватимуться. До того ж ви заощадите купу часу і не будете зайвий раз заходити в магазин. Також обов'язково складіть список необхідних продуктів та не купуйте нічого зайвого. Це не просто, але спробуйте.

4. Завжди беріть із собою сумку для покупок, не купуйте пакети в магазині, оскільки так непомітно за місяць у вас набереться вдома ціла гора непотрібних пакетів, а якщо перевести їх до гривні, то виявиться чимало. До того ж, тканинні сумки служать довго та екологічно чисті.

5. Обирайте товар із нижніх полиць супермаркетів та з далеких кутів стелажів. Перший – дешевший, другий – свіжіший. У супермаркетах зацікавлені, щоб ви купили дорожчий товар – його розміщують на рівні очей, і щоб покупець взяв товар, термін зберігання якого скоро закінчиться, – його розміщують у першому ряду на полицях магазину.

6. Купуйте ходові у вашій сім'ї товари тривалого зберігання у оптових постачальників. Цукор, картоплю та крупи можна купувати великими мішками – так набагато дешевше. Скооперуйтесь у цій справі з родичами, друзями чи сусідами.

7. Звертайте увагу на місцевого виробника, адже його витрати на транспорт, збут та рекламу істотно менші, тому місцеві продукти дешевші.

8. Якщо маєте дачу та вирощуєте якісь овочі та ягоди, зробіть запаси в морозилці. Взимку це стане в нагоді, коли сезонні продукти в магазинах дорогі. Та й свої корисніші. Та й вирощування, наприклад, зелені, можна організувати навіть на балконі своєї квартири. Деякі особливо заповзятливі жителі багатоповерхівок (частіше ті, хто мешкає на перших поверхах) розбивають міні-огородики просто у себе під вікном.

9. Робіть заготовки на зиму. Варення, консервовані овочі, заготівлі для супів тощо - дозволяють зберегти сімейний бюджет і заповнити нестачу вітамінів вашого організму взимку. Це особливо актуально зараз, коли з усіх боків лякають складною зимою для України.

10. Купуйте м'ясо та рибу з розумом. Ціла курка коштує дешевше, ніж частинами, а з лап і крил можна приготувати суп. Якщо залишилися субпродукти, кладіть у морозилку, потім можна також приготувати багато різних страв. Кістки можна використовувати для приготування бульйону або як жир для супу, щоб не використовувати зайвий раз вершкове масло або соняшникову олію.

Нагадаємо, що соняшникова олія зросте в ціні: аграрії назвали низку причин.

Раніше ми повідомляли, що фермери прогнозують зниження врожайності картоплі: чи загрожує українцям дефіцит, і що буде з цінами.