Складна зима, а разом з нею й опалювальний сезон очікуються не лише в Україні, а й по всій Європі. Проте, у той час, коли Європейські компанії підвищують вартість газу та електроенергії для всіх категорій споживачів, в Україні тарифи заморозили на рівні минулого опалювального сезону.

Однак, залишається зрозумілим, що ці ціни зафіксовано не назавжди. Водночас вже зараз європейці планують активно скорочувати енергоспоживання через побоювання щодо виникнення дефіциту газу та електроенергії.

The New York Times повідомляє, що ціни на електроенергію у країнах Європи відрізняються нестійкістю.

Квитанція за комуналку, скріншот з відео
Квитанція за комуналку, скріншот з відео

"У Британії гуртова ціна мегават-години електроенергії (достатня для постачання близько 2000 будинків на годину) на початку цього тижня досягла рекордного середньодобового рівня близько 500 фунтів, або 590 доларів, що приблизно вп’ятеро перевищує рівень серпня минулого року", — пише видання, посилаючись на слова Раджива Гогни, партнера консалтингової фірми LCP. Раджив Гогна

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Зазначається, що надалі очікується підвищення цін у Великій Британії та інших країнах. Крім того, рушійною силою зростання цін є побоювання, що цієї зими в Європі закінчиться газ.

Відомо також, що, наприклад, у Німеччині постачальники газу вже підвищили ціни на 70-150% порівняно з минулим роком. Уряду країни довелося вдатися до нових заходів, щоб стримати зростання цін на газ.

Нафтогаз, скріншот з відео
Нафтогаз, скріншот з відео

В Україні вартість електроенергії та газу в рази відрізняється від європейських рівнів. Водночас фахівці звертають увагу на між реальною вартістю ресурсів і тією ціною, яку платить населення, яка повинна покриватися чиїмось коштом.

Тобто низькі тарифи, які, з одного боку, дозволяють різним групам споживачів їх оплачувати, а з іншого боку — ведуть до недоотримання оборотних коштів підприємствами енергогалузі.

Водночас ціни на природний газ також поки що утримуються — для споживачів-домогосподарств тарифи на газ у новому сезоні в Україні залишаться на рівні близько 8 грн за кубометр. Деякі експерти впевнені, що тарифи не підвищуватимуть ні у 2022 році, ні навіть у 2023 році.

"У нас немає іншого майбутнього, крім поступового вирівнювання тарифів для промисловості та населення. Це великий самообман, коли ми вважаємо, що людина, яка платить за електроенергію менше, справді отримує від цього якусь користь", — зазначив рік тому тепер уже ексглава НКРЕКП Валерій Тарасюк. Валерій Тарасюк

Комуналка, скріншот: YouTube
Комуналка, скріншот: YouTube

Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз