Багато українців були змушені залишити рідну країну через повномашстабне військове вторгнення рф.

Звісно, ​​зараз величезний відсоток уже встиг повернутись. Але є й ті, хто сумнівається, чи це потрібно. Або ж боїться.

Що в такому разі робити – порадами поділилася психологиня та ведуча "Ранку у Великому Місті" на ICTV Юлія Зорій у діджитал-проєкті "Що робити, якщо…" від Нового каналу.

"Життя за кордоном – це випробування, яке під силу не кожному, тому що всі ми різні, по-різному реагуємо на подолання труднощів. І частина переселенців вже повернулася додому. Як би не було страшно та небезпечно в Україні, але вдома їм легше, чим за кордоном, - пояснює Юлія. - Цілком нормально боятися повернутися в країну, де йде війна, є обстріли, щодня гинуть люди, і жодне місто не застраховане від вибухів. Враховуючи всі жахи, які люди пережили, виїжджаючи з України, їх тривога абсолютно виправдана."

Юлія Зорій, фото : пресслужба Нового каналу
Юлія Зорій, фото : пресслужба Нового каналу

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Важливо прийняти страх. Без цього не вдасться його збалансувати. Саме збалансувати, а не здолати, переконана Юлія. Тобто поставити щось на противагу, зробити, що у ваших силах. Запитайте себе відверто: "А чого саме я боюсь?" Відповіддю може бути: потрапити під обстріл або почути сирену і бігти в укриття, або страх дороги у разі екстреного виїзду за кордон. Тоді навпроти кожного страху напишіть варіант дій, який ви маєте. Наприклад, ви боїтеся сирени, що сигналізує про небезпеку. Що можна зробити? Дізнатися, де є найближче укриття, та запропонувати близьким спускатися туди разом.

Також важливим є і вміння ділитися своїми страхами з оточуючими.

"Промовляти емоції дуже важливо. Тож поділіться страхами з близькими, які вас підтримують. Це допоможе розвантажити психіку" , – радить Юлія.

Юлія Зорій, фото: Знай.ua
Юлія Зорій, фото: Знай.ua

"Якщо ви зважили у списку страхів усі "за" і "проти", і цінність вашого бажання повернутися незважаючи на всі небезпеки вищі за страх - тоді приймете певне рішення. Якщо ж розумієте, що дуже боїтеся, то залишитися в безпечному місці ще на якийсь час буде правильно, адже ніхто з нас не знає, коли закінчиться війна, і коли можна буде повертатися додому, є невизначеність, яку слід прийняти, так само і страх, якщо приймете його як складову нашого життя, він перестане бути єдиним фактором, що впливає на вас. отримаєте свободу вибору та можливість протиставити страху дії" , – підсумовує Юлія.