Міністерство охорони здоров'я України з жовтня 2022 року встановить референтні ціни на всі медикаменти з Національного переліку основних лікарських засобів.

Що це означає розповів голова парламентського комітету з охорони здоров’я Михайло Радуцький у пості на своїй фейсбук-сторінці. Він пояснив, що на формування цін на ліки значний вплив мали воєнні дії, падіння курсу гривні, ускладнення логістики та зростання вартості пального.

Така ситуація не залишила іншого вибору, як ввести нові механізми, які зупинили б зростання цін на медпрепарати. Відповідно МОЗ братиме участь у ціноутворенні на всі ліки з Нацпереліку основних з врахуванням їхньої вартості у європейських державах.

Пенсіонери в аптеці. Фото: КС
Пенсіонери в аптеці. Фото: КС
Пенсіонери в аптеці. Фото: КС

За словами Радуцького референтне ціноутворення означає встановлення максимальної та мінімальної вартості на медикаменти відповідно до цін препаратів, зареєстрованих у Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії, Угорщині.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Очікуються, що завдяки таким змінам можна буде купувати медпрепарати у постачальників та не переплачувати. Крім того, у поліції порекомендували під час подачі документів до держорганів виробниками та постачальниками, потрібно заповнювати нову графу "цінове обґрунтування".

Ліки в аптеці, скріншот: Youtube
Ліки в аптеці, скріншот: Youtube

Нагадаємо, восени здорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні подешевшала низка овочів попри негативні прогнози: які продукти варто купити просто зараз

Також "Знай.ua" писав, посилка за 1 гривню: Нова пошта змінила тарифи, хто і коли може скористатися