5 серпня православні відзначають День Почаївської ікони Божої Матері. Ця святиня належить до числа найбільш шанованих серед віруючих християн і католиків.

Вже близько 400 років чудотворна ікона знаходиться в Почаївській Лаврі на Тернопільщині. Відзначається, що чудеса, що виникають від цієї святині, численні і засвідчені в монастирських книгах записами християн, які звертаються з молитвою про позбавлення від невиліковних недуг, звільнення від полону і напоумленні грішників.

Саме 5 серпня Почаївська Лавра позбулася нападу турецьких загарбників у 1675 році. Це відбувалося під час Збаразької війни за часів польського короля Яна Собеського.

Так, полки, що складаються з татар, під командуванням хана Нурредіна, з боку Вишнівця підступили до Почаївської обителі, обступивши її з трьох сторін.

Почаївська ікона Божої Матері, фото: Instagram
Почаївська ікона Божої Матері, фото: Instagram

Популярні новини зараз
Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям
Показати ще

Слабка огорожа монастиря і кілька кам'яних будівель обителі не представляли ніякого захисту. Тоді Ігумен Йосип Добромирський переконав братію і мирян звернутися до небесних заступників: Пресвятої Богородиці і преподобного Іова Почаївського. Ченці і миряни стали довго молитися і припадали до чудотворного образу Божої Матері.

На сході сонця татари вже тримали останню пораду про штурм Лаври, ігумен же велів співати акафіст Божої Матері. З першими словами"Взбранной воєводі" над храмом раптово з'явилася сама Пречиста Богородиця з разом ангелами. Преподобний Іов знаходився поблизу Божої Матері, кланяючись їй і молився про захист храму Господнього.

Почаївська лавра, скріншот: YouTube
Почаївська лавра, скріншот: YouTube

Татари побачивши небесне воїнство подумали, що це примари і стали стріляти в у Пресвяту Богородицю і преподобного Іова, але стріли відскакували і поверталися назад в лучників. Тоді вони в паніці стали вбивати один одного і тікали геть.

Захисники монастиря кинулися в погоню і захопили багатьох в полон. Деякі полонені після прийняли християнську віру і залишилися служити Богу в цій обителі.

Нагадаємо, раніше Молитва Марії Магдалині: що просять у покровительки всіх жінок 4 серпня

Як повідомляє портал «Знай.иа» Молитва щоб уникнути скорботи і душевних мук: смуток більше не потривожить вас

Також «Знай.иа " писав, що День Онуфрія Печерського 3 серпня: прикмети на погоду, урожай і суворі заборони церкви