Дослідження Української природоохоронної групи стверджує, що у 22 столітті в Україні може зникнути 97% природного ареалу диких білок.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, вчені змоделювали кілька сценаріїв зміни клімату в Україні та дійшли висновку, що в найближчі 80 років природний ареал вивірки звичайної перестане існувати.

"Потеплішання клімату змінює українські ліси, що зменшує кількість звичного для білок корму. Вивірки, пристосовані до більш прохолодного клімату, та ще й за відсутності їжі, не зможуть існувати у нових екосистемах", - сказав Яловий.

Він додав, що дослідження Української природоохоронної групи наводить кілька сценаріїв. Найоптимістичніший з них враховує зростання глобальної температури на 1,5°C. Симуляція вказує, що за таких умов буде втрачено 49% ареалу білки. Це мінімальний і невідворотний вплив більш сухого клімату до 2100 року. Якщо викиди в атмосферу продовжать зростати й температура на планеті підніметься на 3 й більше градусів, реалізується найпесимістичніший сценарій. Тоді до кінця XXI століття в Україні залишиться тільки 3% природного ареалу вивірок.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як зазначив Яловий, вчені стверджують, що через складний механізм пристосування до нових умов життя, вивірки звичайні не зможуть просто мігрувати північніше. Тому їм доведеться переселятися в міські парки та інші урбанізовані локації. Це означає, що дикі білки взагалі зникнуть в Україні, а виживання популяцій, пристосованих до міста, повністю залежатиме від людини.

"Як бачимо з дослідження про білок, наслідки кліматичних змін вже є невідворотними. Щоб досягти навіть "найоптимістичніших" з усіх песимістичних сценаріїв, людям доведеться сильно постаратися", - підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.