Кожен громадянин може протистояти незаконним сміттєзвалищам. Потрібно лише повідомити про них відповідні інстанції.

Куди звертатися громадянам, розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, проблема сміття залишається одною з найбільших екологічних проблем Києва та України. Так у 2020 році за даними Мінрозвитку громад та територій, в країні утворилося понад 54 мільйони кубометрів побутових відходів, які захоронюються на 6 тисячах сміттєзвалищ і полігонів.

"Але окрім "офіційного" сміття, територію України переповнюють незаконні сміттєзвалища. Кожен з нас може боротися з цим явищем", - зазначає Яловий.

Куди звертатися, якщо ви помітили незаконне сміттєзвалище?

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

1. Повідомити про незаконні смітники можна до Державної екологічної інспекції, яка є контролюючим органом дотримання природоохоронного законодавства в Україні.

Як розповідають на офіційному сайті служби, алгоритм дій у разі виявлення сміттєзвалища у непередбаченому для цього місці наступний:

  • сфотографувати чи зняти сміттєзвалище на відео;
  • встановити точні координати сміттєзвалища;
  • повідомити про проблему до Державної екологічної інспекції на гарячу лінію ДЕІ (044) 521 20 38, на електронну адресу info@dei.gov.ua або через сайт системи «Дія».

2. Прямо з місця незаконного звалища про нього можна повідомити через телеграм-бот Save Eco Bot. Ваша скарга також потрапить до Держекоінспекції і стане підставою для проведення позапланової перевірки. Ще один спосіб - позначити звалище на екомапі Міністерства довкілля України ecomapa.gov.ua. Попередньо потрібно буде зареєструватися на сайті мапи через електронну пошту.

3. Повідомити про незаконне сміттєзвалище у Києві ви також можете за номером контактного центру 15-51.

"Давайте разом піклуватися про те, щоб наше довкілля було чистішим!", - закликав Костянтин Яловий.