Такі дані представлені у Екологічній стратегії розвитку Києва до 2030 року, яка вчора була презентована громадськості.

Так протягом минулого року найбільше фактів перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин було зафіксовано службами міста по фосфатах - 1212 випадки. Ще у 1126 випадках у воді було виявлено надмірний вміст азоту амонійного. Забруднення Дніпра цими речовинами призводить до його цвітіння та порушення гідрохімічного режиму річки.

Основними факторами забруднення поверхневих вод у межах столиці є скиди промислових стічних вод та комунально-побутових стоків через міську систему каналізації, третина із мереж якої знаходиться у аварійному стані.

"Ситуація ускладнюється великою кількістю незаконних врізок до мереж водовідведення. За підрахунками екологів таких у Києві — близько двох тисяч. Окрім цього існують сотні зливостоків, які не знаходяться на балансі жодного підприємства. Скільки і які токсичні речовини потрапляють у Дніпро через незаконні врізки та безгосподарні зливостоки невідомо, адже офіційні перевірки просто не враховують ці об'єкти", - зазначив ініціатор проєкту "Екологічна стратегія розвитку Києва 2030" Костянтин Яловий.

За словами Ялового, лише офіційно у Дніпро протягом року місто скидає

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

понад 720 мільйонів кубометрів стічних вод. 40% з цих скидів не проходять належного очищення та завдають найбільшої шкоди навколишньому середовищу.

Як стверджують розробники Екостратегії, для розв'язання проблеми чистої води у столиці, одним з першочергових кроків має бути інвентаризація мереж для виявлення незаконних врізок та подальшої їх ліквідації. Також необхідне створення системи ідентифікації та контролю за всіма стаціонарними джерелами забруднення зі створенням єдиної бази даних.

Детальніше про Екологічну стратегію Києва 2030 можна дізнатися на офіційному сайті проєкту - ecostrategy.kiev.ua