Починаючи із вчорашнього вечора, столиця ніяк не вийде з “крижаного полону”. Попри заяви столичної влади про цілодобове посипання вулиць і вправну роботу комунальників, вулиці міста й досі вкриті льодом. Звісно, що така криштальна поверхня є найнебезпечнішою для пішоходів - внаслідок ожеледиці, збільшилася і кількість падінь. І далеко не кожне з них може обійтися легким забиттям. Як отримати матеріальну компенсацію у випадку серйозних травм чи переломів, до яких призвело таке падіння, дізнавалися Знай.ua.

Кияни лютують: "Куди йдуть наші комунальні платежі?"

Тільки із сьогоднішнього ранку до Контактного центру м. Києва 1551 надійшли десятки скарг щодо відсутності насипу на дорозі та тротуарі.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

При цьому, звернення надходять з різних районів міста: Подільського, Оболонського, Деснянського, Солом'янського, Святошинського та ін.

“Звертаюся з проханням розібратися в роботі мого ЖКГ. О 10:00 я став свідком нульовий активності працівників ЖКГ (двірників) з очищення прибудинкової території від льоду. Скрізь слизько, ледве вдається пересуватися, мешканці падають. Розумію, що може не бути коштів для посипання, але можна було б хоча б розбивати лід. За що ми платимо за прибирання територій, куди йдуть наші комунальні платежі? Наполегливо прошу вжити заходів щодо цієї халатності”, - пише автор звернення № 0-1145462, що мешкає за адресою бульв. Гавела Вацлава, 83-Б.

Ожеледиця - скарги на 1551, фото з сайту 1551
Ожеледиця - скарги на 1551, фото з сайту 1551

Аналогічне звернення надав і мешканець будинку по вул. Космонавта Волкова, 2, що в Деснянському районі.

"А сьогодні, 11.12.2020 біля будинку Волкова, 2 двірники будуть посипати ожеледь сіллю або піском? Бо вже скоро півдня пройде, а нікого с ранку немає”, - скаржиться автор звернення № 0-1145437.

Ожеледиця - скарги на 1551, фото з сайту 1551
Ожеледиця - скарги на 1551, фото з сайту 1551

Компенсація від балансоутримувача: діємо чітко і покроково

Знай.ua з'ясували, як отримати фінансову компенсацію, якщо ви стали жертвою небезпечного “кришталю” і отримали серйозні травми.

І тут найважливішим аспектом стане місце пошкодження.

Якщо людина послизнулася і впала біля будинку, за компенсацією потрібно звертатися до свого балансоутримувача. У цьому випадку, головним “розпізнавальним знаком” стане квитанція зі сплати комунальних послуг. Там ви зможете побачити контактні дані установи, що відповідає за прибирання вашої прибудинкової території.

Ожеледиця - фото з Фейсбук
Ожеледиця - фото з Фейсбук

“Територія поділена між балансоутримувачами і у кожного - своя зона відповідальності. Тож, в першу чергу, необхідно з'ясувати, хто є балансоутримувачем даної території, щоб розуміти, до кого звертатися. Якщо ми говоримо про тротуари, то це може бути територія, за яку відповідають комунальні Шляхово-експлуатаційні дільниці (ШЕДи), чи, наприклад, міський благоустрій або це може бути зона відповідальності приватних компаній”, - зазначає експерт з питань ЖКГ, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Щодо останнього пункту, то під цю категорію як раз підпадають ТРЦ, ТЦ, кафе тощо.

"Якщо мова йде про територію біля торгових центрів та інших приватних закладів, то вони можуть наймати самостійно компанії, які прибирають територію, або у них є свої наймані працівники. Найчастіше - у великих “МОЛів” свої працівники, тож людина, яка впала і отримала травму, має звертатися саме до цих компаній за компенсацією”, - відзначає голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко - фото з Фейсбук
Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко - фото з Фейсбук

Хоч впродовж останніх років практика відсудження грошової компенсації в Україні поки так і не набула широких масштабів, експерти наголошують на тому, що вона має вже давно стати нормою.

“Така практика потрібна бути. Люди як раз повинні звертатися за компенсацією до суду - як споживач цієї комунальної послуги, який, по-друге, є і потерпілим. Це було ще з радянських часів, що людина нікуди не зверталася, вважаючи такі дії за непотрібне. Але ж таку практику потрібно розпочинати і продовжувати для того, щоб можна було якось боротися з тими проблемами, яких у нас просто маса”, - наголошує експерт з питань ЖКГ Олег Попенко.

Ожеледиця у Франківську, фото: Галицький кореспондент
Ожеледиця у Франківську, фото: Галицький кореспондент

Як підкреслив експерт, розмір компенсації залежатиме від кількох факторів, найважливішими з яких стануть: ступінь важкості отриманої травми та кількість лікарняних, які постраждалий буде вимушений взяти під час лікування. Тож, кінцева сума цілком може стати приємною компенсацією за пережите.

Також Знай.ua писав, куди скаржитися на холодні батареї та як добитися "знижки" за опалення: експерти надали дієві поради.