Поблизу Чорнобиля зафіксовані надзвичайно великі стрибки радіаційного забруднення. Про це повідомляє ресурс SaveDnipro, який проводить заміри чистоти повітря та радіаційного забруднення.

«Днями нашу увагу привернули дуже суттєві коливання рівня радіаційного забруднення в межах зони відчуження та поза нею. Ми почали розбиратися та зрозуміли, що ситуація може бути небезпечною», - написали автори повідомлення.

За їхніми словами, 17 та 18 листопада на станції моніторингу поблизу нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 несподівано різко підвищилися показники радіаційного забруднення.

«Так, показники 17 листопада о 18:08 сягнули неймовірних 124 000 нЗв/год, тоді як стандартними навіть для цієї забрудненої місцевості є 210 нЗв/годину, що майже у 600 разів менше, а 18 листопада об 11:45 на сусідній станції “Відвідний канал” – 62 400 нЗв/год, тобто майже у 300 разів вище звичайного значення», - пояснили спеціалісти.

Вони додали, що 18 листопада «відбулася історична подія для України та світу»: у нове сховище СВЯП-2 вперше було перевантажене відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) з Чорнобильської АЕС (ЧАЕС), щоб там воно зберігалося століття.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Проте експерти стверджують, що процес відвантаження палива не мав вплинути на рівень радіації.

Сплески радіації фіксувалися не лише в Зоні, але й поза нею, у деяких селах Кивської області.

«В селі Горностайпіль, Вишгородського району, Київської області, (населення 1100 людей) 17 листопада об 11:00 радіаційне забруднення сягнуло надзвичайних 87 620 нЗв/годину! Показник у Горностайполі перевищив звичне значення у 876 разів!», - наголосили у спільноті.

«Цікаво, що вони знаходяться біля доріг, а перевищення фіксувалися почергово (з різницею приблизно у годину), ніби щось транспортувалося до зони та підвищувало радіаційний фон у цих місцях. Однак, фахівці у сфері радіаційної безпеки, з якими ми консультуватися з цього приводу, більше припускають думку, що із зони щось вивозили. Наприклад - радіаційно небезпечний метал або деревину», - додають експерти.

Раніше повідомляли, у зоні відчуження засікли стадо здичавілих корівок, ще вчора були домашніми.

Як повідомляв Знай.uа, у Чорнобилі виявили дивну звістку з минулого: "Cкільки вона вже тут?".

Знай.uа писав, життя забутого Богом українського села показали сумним відео: "Живемо удвох, чекаємо смерті".