За минулий рік у Києві зареєстрували близько 170 тисяч авто. Загалом столицею курсує майже мільйон машин. Щодня у заторах вони виробляють до кілограма небезпечних речовин, якими дихають кияни. Концентрація вихлопних газів перевищує норму у кілька разів і з кожним роком ситуація погіршується. Що з цим робити, намагалися з’ясувати журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

У Києві проблеми з повітрям, фото: скріншот з відео
У Києві проблеми з повітрям, фото: скріншот з відео
У Києві проблеми з повітрям, фото: скріншот з відео

Дивіться сюжет за посиланням.

Якість повітря перевіряють щодня за допомогою спеціальних моніторингових станцій. Таких систем у Києві 137, і всі вони стаціонарні. Результати аналізу свідчать про те, що у більшості випадків переважає високий рівень забруднення, при якому містянам дихати шкідливо.

80% забруднення повітря – від автомобільних вихлопів. Проте не усі машини такі небезпечні. Раніше потрібною перевіркою авто займались у МВС. Але у 2011 році процедуру скасували через низку корупційних скандалів. Щоб уникнути підробок, експерти пропонують використовувати спеціальні комп’ютери. Подібні системи вже працюють в Австрії, Данії та Іспанії.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Обладнання аналізує склад хмарини, яку залишає по собі автомобіль. Далі комп’ютер фотографує номери машини та передає інформацію диспетчеру. Вартість встановлення такої системи понад 1 млн гривень. Нині екоактивісти шукають спонсорів, які б допомогли реалізувати проєкт.