Коронавірусна інфекція продовжує захоплювати Україну, у багатьох містах вже не залишається лікарняних ліжок для новопребулих пацієнтів. Крім того, почався сезон ГРВІ та грипу, вони мають схожі симптоми.

Як правильно лікувати коронавірус вдома, чи варто робити КТ або краще зробити рентген, як відрізнити грип і що робити, якщо симптоми проявилися у дитини - на всі ці питання відповіли українські медики, передає ТСН.

Як відрізнити коронавірус від грипу?

"Це втрата нюху і деформація смаку. Під час коронавірусу також часто буває діарея. Якщо людина захворіла, то все ж варто звернутися до сімейного лікаря. Є таке правило: якщо ти сумніваєшся, то завжди розцінюй це в гіршу сторону. Для грамотного лікаря дуже легко визначити, в якому стані пацієнт і чого він потребує",- каже лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сильковский.

Відповідь дав і лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський:

"Ми знаємо, що грип дуже відрізняється від COVID-19. У разі грипу вся ситуація і вся картина розвивається дуже швидко. Найважчі і найяскравіші симптоми ми бачимо в перший день. Це - найвища температура - до 39-40 градусів. Це міалгія (м'язовий біль), біль і ломота у всьому тілі. І це не стільки біль в горлі, скільки сухий кашель. Але всі ці симптоми дуже яскраві, потужні в перший, другий, третій день. І вже в нормальної здорової людини до п'ятого-шостого дня ми бачимо, як симптоми зменшуються".

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Він зазначив, що коронавірус і грип лікуються за абсолютно різними сценаріями, і їх не можна плутати.

Рентген або КТ легенів: що краще?

В Україні комп'ютерна томографія (КТ) коштує від 1100 до 1800 грн. Зробити її може будь-хто, а ось за кордоном КТ роблять тільки за призначенням лікаря. Ізраїльський лікар Борис Бриль дуже дивується звичкою українців самостійно призначати собі КТ, та ще й робити його кілька разів:

"У нас немає такого, щоб хтось побіг на комп'ютерну томографію. У нас заборонено робити КТ, як і аналізи крові, без призначення лікаря. Повинна стояти печатка. Я відправлю людину на КТ - я потім повинен відповісти: чому я її відправив".

Суворість процедури пов'язана з тим, що шкода від КТ значно перевищує користь.

"Дозу опромінення під час одного сеансу КТ можна прирівняти до того, як сорок разів пролетіти від Токіо до Нью-Йорка", - говоривши медичний фізик Руслан Зелінський.

Медики пояснюють: робити КТ легенів потрібно тільки важким пацієнтам, при легкій і середній формах досить рентгена.

Як лікувати коронавірус в домашніх умовах?

"Спокійно і без паніки. Треба звернутися до свого сімейного лікаря і отримати від нього поради та рекомендації. Зараз заборонено вживати будь-які противірусні препарати амбулаторно. Це пов'язано з ризиком отримати неконтрольовану імунну реакцію і появу так званого "цитокінового шторму". І ні в якому разі не можна застосовувати без показань антибіотики", - каже доктор Євген Дубровський.

Инфекционистка Ольга Кобевко проти називання якогось одного певного препарату:

"Для того, щоб лікуватися вдома, потрібно, щоб стан дозволяв, а його визначає сімейний лікар. Всі ми різні і до кожної людини повинен бути індивідуальний підхід. Кожен, хто залишається вдома, повинен розуміти, що в цей період він повинен бути на зв'язку з сімейним лікарем, щоб попереджати про зміну стану, про хід хвороби в цілому".

Що робити, якщо ви запідозрили коронавірус у дитини?

Завідувач пульмонологічного відділення Волинської обласної лікарні Олег Яковенко:

"Що стосується дітей та молоді, то зазвичай вони легко переносять коронавірус. Але, наприклад, дитина може захворіти і якщо у неї вроджений імунодефіцит, то ми не знаємо, як вона перенесе коронавірус і з якими наслідками. Тому кожен випадок потрібно індивідуально розглядати, не можна це робити за шаблоном, особливо в таких випадках. Кожна вікова категорія має свою групу ризику".

Інфекціоністка з Кривого Рогу Світлана Куніцина:

"У дітей практично ті ж симптоми, що і у дорослих. Для дітей в трьох чвертях випадків, зареєстрованих, проходить з підвищеною температурою, також присутній кашель у 60% хворих дітей. Але у дітей, на відміну від дорослих, є інші симптоми — це блювота і пронос. Що робити, однозначно-звертатися до лікаря, показати дитину, і вже нехай лікар приймає рішення-обстежити його методом ПЛР чи ні".

Раніше повідомляли, професор, який передрік пандемію, розповів про синдром covid-стресу.

Як повідомляв Знай.uа, навчання під час пандемії - які заходи вживаються в школах різних країн світу.

Знай.uа писав, у США знайшли першу білку, яка запустила епідемію бубонної чуми.