Жити в Україні і не володіти українською мовою стало чимось ненормальним – цьому посприяли події останніх років на Донбасі та у Криму. Навіть ті громадяни нашої країни, які все життя говорили російською, намагаються перейти на державну. Доказом цього може послужити розмова між киянином та офіціанткою в одному із столичних кафе, який чоловік опублікував на власній сторінці у мережі Facebook.

За його словами, між ним і дівчиною відбулася наступна розмова:

«Офіціантка:

— Здраствуйтє. Ви готови сдєлать заказ?

Я:

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

— Так, але якщо можна, то давайте спілкуватись українською.

Вона:

— Ммм... Харашо.

Ви готові зробити замовлення?

Замовляю. Їм.

Чую за стійкою розмову адміністраторки і офіціантки:

— Оні просят говоріть по-украінскі, а я нє умєю.

...хоча ця офіціантка щойно без проблем говорила українською», - пише волонтер.

Він додає, що його потішила відповідь адміністраторки.

«Вона гучно і чітко сформулювала те, що мав би зарубати собі на носі кожний, хто живе в Україні і досі не послуговується нашою мовою. Вона відповіла офіціантці: — Не вмієш? Так вчись!!!», - наголосив чоловік.

Після цього адміністраторка закладу підійшла поцікавитись, «чи бажаємо ми скуштувати щойно спечений масляний круасан, розмовляючи чудовою українською мовою».

"Друзі, настали часи, коли російськомовність в комбінації з ігноруванням української мови в Україні стали ознаками малограмотності, неконкурентності та поганого виховання. І це не може не тішити. Знати багато мов — прекрасно. Не знати української — ганебно", - зазначив киянин.

Нагадаємо, у Зеленського з Трампом один політтехнолог на двох? Президент США запозичив фрази в українського гаранта

Як повідомляв портал "Знай.ua", змістовні та цікаві мультики українською від Арт-Відео полегшать життя батьків: тут всі відповіді на питання малюків

Також "Знай.ua" писав, що Карпа пояснила, наскільки важливе знання мови для заробітчан: без неї - як фанера над Парижем