Що робити, якщо ви або ваш близький захворів на COVID-19?

Докладну відповідь дав дитячий імунолог Степан Бегларян на своєму сайті.

"Будемо відверті, кожен думає спочатку про себе і свою сім'ю, а вже потім про друзів і співгромадян. Постараюся розписати ситуацію так, як розповів би своєму другові не медик", — зазначив лікар.

Йти до лікаря?

Якщо захворіли кілька членів сім'ї, каже лікар, було б непогано хоч комусь здати мазок на ПЛР. Ну, хоча б зателефонуйте або напишіть своєму лікарю. "Сподіваюся, у вас вже підписана Декларація. Якщо ні, то пора це зробити. Якщо не підписана-телефонуйте на гарячу лінію (в Києві тел. 15-83)". - радить Бегларян.

Експрес-тест або ПЛР?

"Експрес-тест на імуноглобуліни, тобто на антитіла, має сенс тільки по імуноглобуліну G (IgG) до COVID-19 і то, через мінімум два тижні від початку симптомів. Краще спрацьовує через 3-4 тижні", - пояснює лікар. Цей тест говорить про вже перенесений вірусний процес, тому здавати його на початку симптоматики не потрібно.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

"А ось метод ПЛР дуже точний, оскільки він фіксує РНК або ДНК. У нашому випадку-РНК коронавірусу. Але питання в тому, що на слизових оболонках носоротоглотки вірусу може вже і не бути. Можливо, на момент тесту він "осів" вже тільки в легенях",- додав медик.

Робити рентген?

Якщо також є значний кашель або різка втрата активності, то рентген-дослідження вкрай бажані. Правильно буде зробити КТ легенів. Тобто комп'ютерну томографію. Це теж рентген-метод. Саме КТ покаже, скільки відсотків легких"не працює".

Що далі?

"На весь час легкої хвороби єдиним адекватним рішенням є жарознижуючі (за необхідності), а також дезінтоксикаційний питний режим", - пояснює лікар. "Підходить будь-яка рідина приємної нерізкої консистенції (наприклад, вода, чай, компот). Якщо у вас тільки лихоманка, нежить або незначний кашель і все це пройшло через плюс-мінус тиждень; якщо далі все добре або максимум, що залишилося — це втрата нюху, а самопочуття відновилося, тоді вітаю, ви одужали".

Раніше портал Знай.ІА писав про перші симптоми ГРВІ та грипу-19: покроковий план, що потрібно робити замість паніки. При появі перших ознак ГРВІ необхідно слідувати простій схемі дій і з'ясувати, чи може це бути COVID-19.

Також портал Знай.ua писав, що хворий на коронавірус харків'янин зробив крок з вікна лікарні: "попрощався з рідними"

Також портал Знай.ua писав про явку українців на виборах-2020: де живуть найбільш свідомі громадяни в країні.