Смерть - це завжди велике горе для рідних. Та навіть у ці страшні дні необхідно зібрати волю в кулак і займатися похованням. Коштує це немало.

Що робити, коли померла близька людина, скільки буде коштувати поховання та як неофіційно заробляють на похоронах - пише "Громадське".

Реєстрація смерті

Для початку необхідно отримати довідку про смерть в лікаря або фельдшера. Якщо людина була на обліку в сімейного лікаря, де знають про стан здоров’я, зробити це можна досить швидко, за 1-2 дні. Потім необхідно звернутися до РАЦСу та на базі довідки оформити свідоцтво про смерть.

Цей документ необхідний для оформлення комплексу ритуальних послуг. Ціна бюрократичних послуг на цьому етапі тримається на рівні до 5 гривень і однакова у всіх регіонах країни.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Мій дідусь помер у 84 роки. Він був на обліку в сімейного лікаря, тому довідку отримали в той самий день. У РАЦСі чекали 2 дні, бо були вихідні. Заплатили за документи 3 гривні 66 копійок", — розповідала Ірина з Чернівецької області.

Ритуальна агенція

Далі - вибір агентства. Контакти агента ритуальних послуг Ірині дали знайомі. Той запропонував повний сервіс організації похорону — від доставки тіла до моргу і до виготовлення труни.

Такі послуги надає кожна агенція ритуальних послуг, що уклала договір з комунальною ритуальною службою. Або безпосередньо міська служба.

Ритуальні агенти беруть на себе майже всі клопоти — від доставки тіла до моргу, підготовку його до поховання, транспортування до цвинтаря до закупівлі ритуального обладнання.

Транспорт

Поки підготовка триває, тіло необхідно відвезти до моргу. В залежності від пакета послуг та регіону, вартість перевезення буде різною.

У Києві доведеться заплатити до 2 тисяч гривень, в регіонах дешевше — від 600 до 1200 гривень.

Морг

Оскільки морги — це державна або комунальна власність, там мають бути встановлені тарифи на обслуговування. Зазвичай це 100-300 гривень за день, усе залежить від міста.

Але, за неофіційними даними, викласти треба буде удвічі, а деінде в Києві — і втричі більше.

"У морзі написано вартість, але нас попросили заплатити вдвічі більше. Мовляв, всі тут так роблять", — розповів Іван з Києва.

Цвинтар

Місце на кладовищі має бути безкоштовним. Але неофіційно агентства у регіонах беруть за нього від 2 до 5 тисяч гривень. Плюс копання могили обійдеться у 2 тисячі — це середня ціна.

У Києві вартість буде вищою на 2-3 тисячі. Але зовсім іншою є ситуація з "елітними" кладовищами, такими як Байкове, наприклад, — там ціна може стартувати від 2 тисяч доларів.

"Найдорожчим для нас було місце поховання. Нам запропонували безкоштовне, але воно було далеко від Києва. Тому ми погодилися заплатити 4 тисячі гривень за місце на дарницькому кладовищі", — розповідає Іван з Києва.

Труна

Ціна звичайної домовини в регіонах починається від 1500 гривень. Та всередньому - 3-4 тисяч гривень.

В Києві ціна стартує від 3 тисяч гривень, а в середньому - близько 4-5 тисяч.

Тіло також треба підготувати до поховання. В залежності від набору послуг (бальзамування, одяг, макіяж), цінник коливатиметься від 600 до 1200 гривень у регіонах і 900-1500 грн у Києві.

Поховання

"За транспорт ми знову заплатили, виклали 2 тисячі гривень. Дуже мало часу змогли побути на прощанні у залі, 10 хвилин — і на вихід. Помітно, що черга", — розповіла Ірина.

До поховання можна замовити відспівування, воно коштує близько 1000 гривень. Також можна встановити тимчасову табличку та дерев’яний хрест. Ціна невелика: 200 та 300-400 гривень відповідно.

Пам’ятник

Одна з найдорожчих частин процесу. За найдешевший пам’ятник треба буде заплатити 4 тисячі, а от верхньої межі немає, все залежить від проєкту. За якісний монумент найчастіше віддають 5-7 тисяч гривень.

Додатково можна встановити надгробну плиту. Вона може бути виготовлена з граніту чи бетону, а вартість, відповідно, 2 та 8 тисяч гривень.

Скільки разом?

Таким чином, в регіонах весь процес всередньому коштує від 13 до 17 тисяч гривень, у Києві — від 17 до 20 тисяч.

Іван каже, що всі гроші, починаючи від зберігання тіла у морзі, закінчуючи платою священику, доводилось давати неофіційно, "але коли в тебе горе, ти готовий платити будь-які гроші".

Раніше портал Знай.uа писав про те, що до церкви під Запоріжжям пробрався коронавірус-Бог не допоміг

Також портал Знай.ua писав, що Франківщину надовго залишать у "червоній зоні" , у МОЗ опублікували статистику -" не готові"

Також портал Знай.ua писав, що Хмельниччина ризикує "розширити" червону зону, лікарні переповнені