Мета заходу – напрацювати стратегії допомоги цим людям на міському рівні.

В обговоренні також взяли участь кандидат на посаду мера Сергій Гусовський та кандидати у депутати Київської міської ради Євген Васілі та Павло Тополов, які переїхали з Донецька до Києва у 2014 році.

Кандидат у мери Києва від політсили Сергій Гусовський наголосив, що питання переселенців потрібно вирішувати системно, адже вони є частиною глобальних проблем, які давно існують в Україні: “Держава виявилась не готовою до ситуації з переселенцями. Так вийшло, що всі ці роки вона не була інструментом захисту людей, тому і виникло поєднання недовіри і хаосу. При відсутності довіри до влади ніякі програми не дадуть результату – будуть лише питання, як ці програми впроваджуються та чергові історії про корупцію».

Водночас Гусовський зазначив, для вирішення таких проблем, як адаптація переселенців, потрібна сильна центристська позиція, яка об’єднає громадян: «Від політичної сили «За майбутнє» балотуються 27 тисяч кандидатів по всій країні. Тому в мене є надія, що виникне сила, яка не буде ділити країну на частини. Ключова позиція «За майбутнє» – економічний прагматизм. Наше завдання – увімкнути голову і зрозуміти, як налаштувати процеси в Києві і в країні, щоб налагодити економіку. Якщо з економікою все буде гаразд, країна не буде чиєюсь губернією чи васалом, а у людей будуть перспективи та робочі місця незалежно від міста, з якого вони приїхали».

Євген Васілі підкреслив, що в зоні бойових дій перебуває багато людей з проукраїнською позицією, проте влада нічого не робить для того, щоб їм допомогти: «Люди часто не можуть виїхати звідти через відсутність роботи й житла. Влада не намагається комунікувати з людьми, які вимушено там залишилися. Потрібно розробляти програми, які дозволять це вирішити хоча б на рівні міста».

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«На жаль, є багато людей, які вимушено повернулися назад до Донецька просто тому що не змогли тут знайти себе і не знайшли допомоги від держави», – додав Павло Тополов.

На зустрічі також виступили переселенці, які є представниками різних сфер діяльності – від ІТ до металургії. Основні проблеми, які вони озвучили, – відсутність житла, складнощі з пошуком роботи.

Роман, який переїхав до Києва з Донецька у віці 24 років, розповідає: «Чим ти старший, тим складніше адаптуватися до нових реалій, складніше знайти себе, знайти роботу, забути те, що ти встиг накопичити – квартири, машини, бізнес. У мене цього всього не було, мені нічого було втрачати. Люди, в яких нічого не виходило за кілька місяців, поверталися. Близько 20% переселенців поїхали назад до Донецька».

За результатами зустрічі партією «За Майбутнє» буде розроблена низка рішень, які мають стати основою для створення міських програм для допомоги внутрішньо переміщеним особам у Києві. Нагадаємо, що за даними Міністерства соціальної політики на початок лютого 2020 року офіційно зареєстрованих переселенців у столиці налічувалось 158 тисяч.