Хворим на коронавірус у лікарнях Житомирської області змушують купувати нереально дорогі ліки за власні кошти. Про це написала жінка, матір якої перебуває в Чуднівській ЦРЛ, в інфекційному відділенні.

«Мою маму, після двох тижнів лікування від лакунарної ангіни амбулаторно у с.м.т. Романів Житомирської області, привезли швидкою в жахливому стані до Чуднівської ЦРЛ в інфекційне відділення. З підозрою на covid-19», - розповідає вона, додаючи, що «два тижні лікували всю родину від ускладнень і ні разу навіть рентген-знімок не зробили… А після госпіталізації – тести не зробили іншим членам родини, які контактували з мамою».

Бабуся жінки також захворіла та померла від коронавірусу.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Жінка нагадала, що, за словами міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, лікування від коронавірусу повністю фінансується за рахунок держави, і вона сама так вважала.

«Так ось – я вважаю, що я збрехала... В перший же день мені запропонували здати мамі аналіз на D-димер та Interleukin 6 в приватній лабораторії Житомира. Що в суботу 26.09 вранці я і зробила. Показник виявився надто високий (при нормі 7 від був 41). В суботу ввечері лікар-інфекціоніст по телефону сказала, що мамі потрібен препарат – тоцилізумаб (або – Актемра). Вона ж мені озвучує ціну - 24000 грн, і лише за готівку. Запропонувала допомогти з закупівлями юридично – лікар “з’їжджає”, що ціни на нього на українському ринку немає. «Лише за готівку», «так всі до Вас купували»…», - зазначає житомирянка. Всі інші ліки вона купує за свій рахунок в місцевій аптеці.

«Чомусь фраза «лише за готівку» мене зачепила більше навіть, ніж сама озвучена вартість препарату. І почалися пошуки альтернативи і правди», - наголошує авторка статті.

Виявилося, що даний препарат входить до протоколу лікування.

«В системі Прозорро станом на 27.09.2020 року є 132 закупівлі. Ціна його в середньому 10100 за флакон. І він має закуповуватися (і закуповувався!!!) за державні кошти!», - пише вона.

Звернувшись по допомогу до місцевої депутатки, жінка дізналася, що в лікарні, де перебуває її матір, цей препарат є. Однак головний лікар стверджує, що до нього ніхто з приводу препарату не звертався.

«28-29 вересня я слідкувала за закупівлями лікарні на Прозорро. І знаєте, що цікаво? Лікарня закуповувала надшвидким темпом все, що стосувалося covid: ліки, комбінезони, деталі до кисневого апарату тощо», - зазначає жінка. Її матері після цього видали препарат безкоштовно, всі інші ліки також виявилися за рахунок держави. Однак іншим пацієнтам препарати продовжували продавати.

«Всі інші сусідки по палаті та пацієнти інфекційного відділення Чуднівської ЦРЛ ліки і надалі купували (і купують). Одна з них поділилася, що купила препарат за 30 000 грн. Син іншої, при виписці сказав, що препарат не купували, але щодня витрачали по 800 грн. на лікування. А лікар наголосила, що для моєї мами препарат головний лікар знайшов у іншому районі», - додає автор.

Нагадаємо, що українських школярів вкотре чекають зміни: до навчання залучать і батьків, а вчителям дадуть свободу

Як повідомляв портал Знай.uа, львівський ліцей закрили на карантин - коронавірус знайшли у десятка вчителів

Також портал Знай.uа писав, що під Дніпром четверо осиротілих малюків чекають на нових батьків: "Де ти, матусю"