Впродовж останніх кількох тижнів в столиці спостерігається найкритичніший пік захворюваності на Covid-19 за весь період з початку пандемії. Разом з тим, значно збільшилася і хвиля масових скарг на адресу мера Києва Віталія Кличка на пануючий у місті "антикарантинний безлад". Зокрема, і те, що низка міських шкіл та дитсадків й досі так і не отримали обіцяні столичною владою засоби безпеки. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

карантин в Україні, фото: Уніан
карантин в Україні, фото: Уніан

В місті – жодного контролю, а школи і дитсадки – "за бортом"

До десятків коментарів на переповнені салони міського транспорту додалися і скарги на відсутність обіцяних владою дезінфікуючих засобів у столичних школах та дитсадках. Низка красномовних дописів на офіційних сторінках столичного мера Віталія Кличка поповнюється практично щодня.

"Жодного контролю в міському транспорті, жодного дотримання сан. режиму. Ви хочете, щоб по 2-3 тисяч хворих щоденно було в місті? В метро сидять перед ескалаторами чергові, хоч би раз зробили зауваження через гучномовець. В вагонах метро теж жах, майже всі нехтують правилами, де обіцяний контроль?", – скаржиться мешканка міста Світлана Паляниця.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Містяни вимагають конкретних дій у боротьбі із масовим недотриманням засобів безпеки.

"А коли, нарешті, введуть штрафи для тих, хто не дотримується карантин? Кур'єри від великих компаній приїжджають з доставкою - і все без масок! Ну, ось про що говорити? Якщо компанії не вважають обов'язковим дотримуватися правил? Коли адміністрація турбуватиметься питанням? Я приїхала з Іспанії, здавши тест за 1000 грн. При цьому тут раз в сто небезпечніше, ніж там. В Іспанії, якщо немає маски - штраф 100 євро, і все. Без всяких. Жоден кур'єр до нас додому не приїхав без масок. А в Києві - за тиждень три!", – обурюється Світлана Любченко.

Кияни із сарказмом відзначають нелогічну тенденцію у діях міської влади.

"Коли було 50 випадків захворювання, закривали школи і зупиняли транспорт. Виділяли 65 млрд. Закуповували тести та маски. Стало 1500 - почали проводити концерти і паради. Продовжували освоювати виділене, люди робити тести за власні. 2500 - відкрили школи і створили черги в лабораторії. Чекаємо скоро 5000. Гроші закінчилися, але ви тримайтеся", – відзначає автор одного з дописів на сторінці мера Олександр Мазур.

Сарказм на адресу відеопостів та зв'язок із забудовниками: "Це зальот, однако"

Не обходиться і без критики на адресу чергових відеороликів, якими чи не щодня мер Києва Віталій Кличко поповнює "відеотеку покращень" у соцмережах.

Віталій Кличко - скріншот з відео
Віталій Кличко - скріншот з відео

"Шапіто так шапіто" – такий опис надали користувачі Фейсбуку презентованій головою КМДА колекції форми для столичних комунальників.

"Новий лозунг - зробимо всіх комунальників клоунами! Це зальот, однако. А серйозно – не пробували замість ідіотів-"мадєльєрів" спитати самих комунальників, що їм функціонально зручніше? Та й в світі уже є класні зразки робочого одягу. Ще б "славу-зайцева" запросили, щоб там рюшечки, кружавчики. І обов'язково еполети з галунами, щоб уже шапіто так шапіто. Помісь цирку з дуркою", – пише Олена Крижанівська.

А дехто у відверто "стьобних" дописах пропонує ідеї для чергових роликів та поради, як підвищити рейтинги.

"Віталій, можете зняти ролик, зайде 100%? Сюжет наступний. Людина, схожий на Кличка, в костюмі супермена, рятує людину, схожу на якусь Ірину Поппінс, яку віднесло вітром на парасольці", – звертається до столичного мера киянин Василь Зайцев.

"А взагалі, найкраще купите квиток в один квиток до Гамбурга, де вся твоя сім'я і діти і щоб Ми більше не бачили відбитих на голову мерів", – пише автор одного з дописів на сторінці Віталія Кличка.

Чим ближчою стає дата проведення вирішальних виборів, тим частіше з'являються і дописи щодо однієї з кричущих проблем міста – масової забудови Києва.

"Уже це все не вкладається в голову від того, хто кому кум, сват, брат, Виявляється навіть Тищенко свою сестру прилаштував рулити фірмою Еко Буд Трейд наглядача за Києвом Дениса Комарницького. Сімейний підряд якийсь. А на чолі будівельної мафії Києва... мер Віталік Кличко. Думаю, на розпилі міського бюджету він собі "наколядував" більше бабла, ніж за всю спортивну кар'єру чемпіонську. Важко тепер буде відвикати, ломка почнеться у Віталька після виборів", – обурюється авторка одного з дописів на сторінці Віталія Кличка киянка Наталія Фарсева.

Як писав Знай.ua, про справжній розквіт незаконної забудови у Києві за часів мерства Віталія Кличка стверджують як столичні депутати, так і нардепи.

Статистика невтішна: за добу 244 нових випадків

В свою чергу, столичний голова вкотре обійшовся лише коротеньким статистичним звітом, так і не надавши коментарів ані щодо контролю дотримання маскового режиму, ані щодо переповнених маршруток.

Віталій Кличко - фото з Фейсбук "Кличко-мер"
Віталій Кличко - фото з Фейсбук "Кличко-мер"

В ході онлайн брифінгу, що відбувся 7 вересня, Віталій Кличко повідомив про невтішну динаміку поширення коронавірусу.

Найбільше випадків захворювання за минулу добу виявили в Оболонському районі – 50, Дарницькому – 36, в Солом'янському районі – 28 людей.

"Ситуація у нас, на жаль, не покращується. За минулу добу виявили ще 244 хворих. Захворіли 138 жінок, віком від 19 до 81 року, та 7 дівчаток від 5 до 17 років. Також 95 чоловіків від 18 до 96 року, і 4 хлопчиків – від 2 років до16. Захворіли також 14 медиків. До лікарень столиці госпіталізували 24 пацієнти", – повідомляє мер Києва Віталій Кличко.

Загалом, станом на 7 вересня, в столиці зафіксовано 15276 випадків інфікування коронавірусом.

"Впродовж 2 останніх тижнів збільшилась кількість хворих, що потребують госпіталізації. Станом на сьогодні, в столичних стаціонарах лікується 909 пацієнтів, хворих на коронавірус, серед яких 14 – діти. При цьому, 174 людини знаходяться у важкому стані, 234 отримують кисневу підтримку, 12 – під апаратами ШВЛ", – відзначає Віталій Кличко.

Що стосується кількості киян, яким вже вдалося побороти вірус, то тут цифри у кілька разів менші: за минулу добу 28 людей, а за весь час хворобу подолали 4759 містян.

Ми і надалі слідкуватимемо за подіями в столиці, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.